Record istoric la preţul aurului: 36,54 $/gram

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Record istoric la preţul aurului: 36,54 $/gram
Record istoric la preţul aurului: 36,54 $/gram

Preţul aurului a atins astăzi un nou record istoric, de 36,54 dolari/gram. Aceasta e una din consecinţele zvonurilor care dau ca sigură înlocuirea dolarului din poziţia de monedă de referinţă în industria petrolieră, transmite AFP.

The Independent a pubilicat un articol potrivit căruia ţările arabe din Golf plănuiesc, alături de China, Rusia, Japonia şi Franţa, să pună capăt tranzacţionării petrolului în dolari. Potrivit jurnalliştilor britanici, s-ar intenţiona trecerea de la dolar, la un coş de monede format din yen, yuan, euro, aur şi o nouă monedă, planificată pentru ţările Consiliul Cooperării din Golf.

Kuweitul şi Qatarul dezmint

Analiştii au fost sceptici în privinţa veridicităţii unei astfel de intenţii. Experţii Commerzbank au precizat că "din punct de vedere economic, planul ar fi un nonsens", în condiţiile în care traderii ar încerca să evite costurile pe care le-ar implica introducerea unui coş de monede pentru tranzacţiile cu petrol.

Cu toate acestea, preţul aurului a crescut la
36,54 dolari/gram (1.025,65 dolari/uncie). Este cel mai ridicat nivel al anului.

Deprecierea dolarului pe pieţele valutare susţine scumpirea aurului. Astfel, metalul preţios a devenit mai atractiv pentru investitorii în alte monede.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite