Reconstructia statelor afectate de tsunami, o sarcina dificila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In timp ce bilantul pierderilor umane provocate de tsunami ramane greu de apreciat, undeva intre 145.000 (potrivit AP) si 165.000 de morti (AFP), sperantele supravietuitorilor se indreapta spre cele 4

In timp ce bilantul pierderilor umane provocate de tsunami ramane greu de apreciat, undeva intre 145.000 (potrivit AP) si 165.000 de morti (AFP), sperantele supravietuitorilor se indreapta spre cele 4 miliarde de dolari promise ca ajutor de statele industrializate. Totusi, secretarul general al ONU a avertizat asupra riscului ca sumele promise sa nu fie decat in foarte mica masura donate efectiv. Pana la sosirea banilor, autoritatile locale se descurca cum pot, dar pana si India, care a refuzat initial orice ajutor, a anuntat ca are nevoie de donatii pentru reconstructia pe termen lung. In Indonezia, operatiunile de inlaturare a efectelor valurilor uriase inainteaza foarte greu, multe regiuni aratand aproape la fel ca in prima zi dupa cutremur. Numai ieri au fost scoase de sub daramaturi 4.000 de cadavre. Situatia Thailandei pare de departe cea mai buna intre tarile lovite de tsunami. Ministrul de Externe britanic, Jack Straw, aflat ieri la Bangkok, a afirmat ca "autoritatile thailandeze s-ar simti insultate daca noi le-am oferi bani", apreciind ca Indonezia, Sri Lanka si Insulele Maldive au cu adevarat nevoie de bani. Straw a vorbit de o "rapiditate uimitoare" cu care statiunile thailandeze sunt reconstruite, martori oculari citati de AP vorbind, de asemenea, de o curatare completa a plajelor. in ciuda reconstructiei, Thailandei i s-au cerut explicatii de catre ambasadorii mai multor state UE in legatura cu posibila inhumare in gropi comune a catorva sute de turisti straini. Autoritatile de la Bangkok au negat ipoteza, dar tot mai multe rude disperate cred ca aceasta este singura explicatie pentru diferenta impresionanta dintre numarul mic de decese confirmate si cele cateva sute de disparuti. Conform altei ipoteze, deoarece practic toate cadavrele au fost adunate, multi straini ar fi fost incinerati in aer liber alaturi de mii de thailandezi.
Tigrii tamili ingreuneaza sarcina organizatiilor umanitare in Sri Lanka
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a vizitat la sfarsitul saptamanii trecute zona de vest si nord-vest a insulei Sumatra, inclusiv in regiunea separatista Aceh, unde eforturile de salvare sunt stanjenite de conflictul separatist. Annan a fost nevoit sa evite anumite zone din Sri Lanka, din cauza tensiunilor dintre trupele guvernamentale si rebelii tamili, informeaza BBC. Secretarul general ONU fusese invitat in nord-estul tarii chiar de tigrii tamili, insa guvernul sri-lankez nu a permis aceasta vizita. Prin urmare, demnitarul a fost nevoit sa se conformeze acestor restrictii, argumentand ca se afla in Sri Lanka intr-o misiune umanitara, dar si in calitate de oaspete al autoritatilor din aceasta tara. Decizia a iritat organizatia separatista, iar reactia nu s-a lasat deloc asteptata: sambata, un atac cu grenada in localitatea Batticaloa s-a soldat cu trei morti si 38 de raniti. In ciuda interdictiei, Kofi Annan a promis ca va reveni in regiune, nu numai pentru a ajuta victimele tsunami-ului, ci si pentru a media conflictul intern. Inclestarile dintre minoritatea tamila si majoritatea cingaleza a insulei au facut deja 60.000 de morti si, chiar inainte de momentul devastator al valurilor, tensiunea intre cele doua tabere se intensificase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite