Reconstrucţia Irakului - un uriaş scandal de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un audit realizat de experţi ai guvernului american prezintă tabloul haotic al risipirii, de cele mai multe ori în scopuri ilegale, fondurilor uriaşe, de ordinul miliardelor de dolari, alocate

Un audit realizat de experţi ai guvernului american prezintă tabloul haotic al risipirii, de cele mai multe ori în scopuri ilegale, fondurilor uriaşe, de ordinul miliardelor de dolari, alocate pentru reconstrucţia Irakului. Nu o dată, aceste fonduri au fost depozitate în dulapuri tip fişier, neasigurate, ceea ce a înlesnit furturile, importante sume au fost eliberate fără întocmirea documentelor contabile necesare, altele au format obiectul unor multiple fraude, în vreme ce peste 2.000 de contracte au fost greşit întocmite.
Printre altele, s-a descoperit că un înalt funcţionar ţinea în dulapul din camera sa de baie peste două milioane de dolari, în vreme ce un altul a sustras 100.000 de dolari din biroul unui coleg pentru a-şi echilibra conturile. Este citat cazul unui contract în valoare de 100.000 de dolari pentru modernizarea unui bazin olimpic de înot, care nu a fost niciodată pus în funcţiune. Din fondurile pentru reconstrucţie, o altă înaltă oficialitate americană, pasionată de jocurile de noroc, s-a "aprovizionat" cu o sumă de 60.000 dolari pierdută la mesele de joc. Lipsa unui control în gestiunea fondurilor a dus şi la întâmplări tragice, darea în folosinţă, fără efectuarea reparaţiilor necesare, a liftului unui spital soldându-se cu moartea mai multor persoane.
"Lucrul cel mai trist - a declarat pentru "New York Times" un fost înalt funcţionar al Departamentului de Stat - este că, în condiţiile uriaşelor distrugeri şi ale jafurilor din Irak, fiecare dolar îşi are importanţa sa în vederea reconstrucţiei". Avatarurilor ocupaţiei americane se adaugă acum şi ineficienţa cronică de care suferă administrarea procesului de reconstrucţie de către oficialii americani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite