Reciclarea aparatelor electronice a început!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a tăiat panglica primei instalaţii de recuperare a componentelor IT La Constanţa a fost pusă în funcţiune, sâmbătă, 3 noiembrie, prima instalaţie de reciclare a deşeurilor

S-a tăiat panglica primei instalaţii de recuperare a componentelor IT

La Constanţa a fost pusă în funcţiune, sâmbătă, 3 noiembrie, prima instalaţie de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice (DEE).

Iniţiativa aparţine societăţii private Gremlin Computer care a adus pe piaţa românească tehnologie nemţească pentru tratarea echipamentelor electronice uzate.

La deschiderea oficială au participat reprezentanţi ai guvernului şi autorităţi locale, care au salutat faptul că, şi în România, DEE-urile devin materie primă pentru industrie şi încetează să mai fie aruncate la gropile de gunoi ale oraşelor.

Sâmbătă a început campania naţională de colectare a deşeurilor electrice şi electronice.

Simultan, la Constanţa, mai mulţi oficiali, între care Silviu Stoica, secretar de stat în Ministerul Mediului, Radu Chirca, consilier în Ministerul Economiei, şi Aurora Olescu, managerul Gremlin Computer, au inaugurat prima linie de reciclare şi tratare a DEE-urilor din România.

Patru camioane cu deşeuri s-au oprit, chiar în timpul ceremoniei, la poarta societăţii, aşteptând să fie descărcate. Satisfacţia investitorilor a fost maximă, deoarece "maşinăria" de tocat calculatoare vechi, care pornise deja, se dovedea a fi pe termen lung o afacere profitabilă.

Patru tone pe oră

Asistată de 30 de muncitori, instalaţia automată de tratare a DEE-urilor are o capacitate de aproape patru tone pe oră, este ecologică şi reprezintă singura tehnologie de acest tip acreditată de UE. Gremlin Computer a demonstrat că poate fi închis cercul vicios existent în industria de reciclare românească.

Astfel, toate DEE-urile colectate au acum un punct terminus, nu vor mai sufoca mediul ambiant şi vor deveni materie primă pentru fabricarea cimentului sau ţiglei. Prin acest proces de tratare, metalele rare care sunt folosite la realizarea circuitelor integrate ale computerelor vor fi recuperate şi trimise la export.

Colectare cu succes

Craiovenii s-au dovedit nesperat de cooperanţi în ceea ce priveşte acţiunea de colectare a deşeurilor electronice şi electrocasnice. Dan Petre, directorul tehnic al Serviciului Public de Salubritate din cadrul Primăriei Craiova, a declarat că de pe raza oraşului au fost ridicate peste 1.000 de aparate, adică aproximativ cinci tone. "Acţiunea a fost un succes real în Craiova.

Pentru realizarea colectării au fost implicate 10 echipe ale Serviciului de Salubritate, adică, în total, peste 100 de persoane. Angajaţii Salubrităţii au mers pe străzi şi au vorbit cu oamenii. Cetăţenii au fost mai cooperanţi decât credeam", a declarat Dan Petre. (Cosmin Pretorian)

Hunedoara

Codaşi la strângerea electronicelor vechi

Locuitorii municipiilor judeţului Hunedoara nu au fost impresionaţi de campania demarată de Ministerul Mediului privind colectarea deşeurilor electronice. De altfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a arătat că în judeţul Hunedoara s-au adunat în acest an doar trei grame de deşeuri electrocasnice şi electronice pe cap de locuitor, deşi norma europeană este de trei kilograme.

Şeful APM Hunedoara, Elena Bădescu, a declarat că, anul trecut, în judeţul Hunedoara, s-au colectat doar 1,5 grame de deşeuri electrocasnice şi electronice pe cap de locuitor, iar în aceste condiţii riscăm să plătim penalizări, deoarece nu ne încadrăm în normele impuse de UE. (Maximilian Gânju)

Braşov

Puşti, "recuperatori" de deşeuri

Campania naţională de colectare a deşeurilor a fost un bun prilej pentru Cosmin şi Maria, de 13 ani, Anca, de 17 ani, şi Ionuţ, de 18 ani, toţi din Braşov, să adune obiecte de uz casnic pe str. Samuel Micu Klein, "înarmaţi" cu un cărucior.

Pe timpul transportului, puştii au reuşit să zgârie un autoturism parcat pe marginea străzii. Acţiunea lor a fost stopată de o echipă a poliţiştilor comunitari, care le-a confiscat prada. Din fericire pentru cei patru "întreprinzători", împotriva lor nu s-a luat în cele din urmă nicio măsură, deoarece foştii proprietari nu şi-au revendicat aparatele electrocasnice, iar proprietarul maşinii nu a depus plângere împotriva lor. (Sebastian Dan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite