Recesiunea a venit din industrie şi agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul industrial a înregistrat cea mai abruptă scădere, de peste 11%, în primul trimestru. Scăderea cu 6,2% a Produsului Intern Brut a fost provocată de reducerea cererii interne şi de restrângerea activităţilor din sectorul productiv.

Economia românească s-a contractat cu 6,2% în primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Declinul a fost determinat de scăderi mai accentuate în agricultură şi în industrie, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În termeni nominali, PIB-ul a fost de 96,52 miliarde lei în primul trimestru. Cele mai drastice reduceri ale volumului de activitate au fost înregistrate în industrie (-11,1%),  agricultură (-10,9%), comerţ şi turism (-7,6% per total sector), dar şi în activităţile financiare, intermedierile imobiliare şi serviciile pentru întreprinderi (-3,8%). De asemenea, volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere de 9,4%.

Reducerea consumului a tras în jos economia

Doar construcţiile şi activităţile din categoria „alte servicii“ şi-au mărit volumul de activitate cu 4,7%, respectiv cu 3,1%. Din punctul de vedere al utilizării PIB, cererea internă a scăzut în primul trimestru cu 13,7% comparativ cu acelaşi trimestru din anul trecut, în principal pe seama reducerii cu 9,1% a consumului final total.

Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 12,3%, ca o consecinţă directă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-16%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-5,4%).

Formarea brută de capital fix (indicator care arată investiţiile realizate de companii) s-a redus uşor comparativ cu primul trimestru din 2008, înregistrând o scădere de 0,3%. Un efect pozitiv din punct de vedere statistic a avut îmbunătăţirea semnificativă a exporturilor nete.

De unde ar putea veni relansarea?

Preşedintele Chartered Financial Analyst Romania (CFA), Dragoş Cabat, consideră că sectorul serviciilor are cel mai bun potenţial pentru relansarea economiei, iar întreprinderile mici şi mijlocii vor fi cele ce vor da tonul creşterii. Deocamdată „în industrie totul este legat de exporturi, astfel că relansarea va veni atunci când de pe pieţele externe vor începe să apară comenzi noi“, spune liderul CFA. El crede că revenirea pe creştere ar putea avea loc în 2010, mai precis „atunci când partenerii noştri din UE şi din restul lumii îşi vor reveni“.

Analistul economic Ilie Şerbănescu crede că va fi extrem de greu să relansăm economia, atâta vreme cât ramurile sale de bază – industria şi agricultura – sunt desconsiderate.

„Să avem hipermarketuri fără fabrici şi maşini fără şosele – ţine cât ţine, dar toate aceste lipsuri până la urmă se plătesc. Aşa nu se poate face economie, eu cred că adevăratele prăbuşiri vor veni abia de-acum încolo“, ne-a declarat Ilie Şerbănescu.

Construcţiile se menţin pe linia de plutire

În primele patru luni din 2009, comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2008, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a scăzut cu 2,6%, a mai anunţat, ieri, INS. Pe elemente de structură s-au înregistrat  scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-15,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-12,7%). La lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o creştere de 3,3%.

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la construcţiile inginereşti cu 13,4%. Volumul lucrărilor de construcţii la clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale a crescut cu 14,0%,  respectiv cu 1,7%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 0,2%. Creşteri mai importante s-au consemnat în cazul clădirilor rezidenţiale (+17%) şi la clădirile nerezidenţiale (+6,3%). Lucrările de construcţii noi au avansat cu 8,8%.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite