Recensământul la final, o bătaie de joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţiile legate de declararea CNP-urilor au încurcat mult recensământul în acest an
Discuţiile legate de declararea CNP-urilor au încurcat mult recensământul în acest an

Din cauza slabei pregătiri a Recensământului European 2011, care s-a terminat ieri,nu au putut fi „inventariaţi“ cu acurateţe toţi cetăţenii ţării României.

Toate judeţele au anunţat duminică procente  de recensământ între 96 şi 98%, pentru a nu-i demobiliza pe cei care au mai fost vizitaţi şi luni de recenzori, pentru eventuale scăpări din chestionare. Bucureştiul, de fapt sectorul 1, era aseară singurul unde mai existau emoţii privind  finalizarea la termen - duminică aveau doar 68,78% din locuinţe recenzate. Este una dintre cele mai bogate unităţi administrative din România şi confirmă profilul celui care nu se lasă recenzat: bucureştean cu studii şi venituri ridicate, mult peste medie.

Dan Şova nu s-a recenzat

„Nesupunerea" celor din Capitală nu este o surpriză: „Bucureştiul este altă Românie", spune o persoană de la Institutul Naţional de Statistică (INS), care nu-şi dă numele, deoarece Vergil Voineagu a interzis în instituţie orice declaraţie făcută dincolo de comunicatele zilnice. De altfel, singura persoană  care a refuzat explicit să fie recenzată la testele din luna mai a fost o femeie din Bucureşti, care lucrează în administraţia centrală.

Deşi s-au aşteptat la încurcă­turi cu acest prim recensământ după reguli europene şi primul de după integrare, competenţa celor de la INS a fost depăşită de realitate. Asta s-a datorat în bună măsură şi politicienilor care i-au îndemnat pe români să nu-şi dea CNP-ul, deoarece asta le-ar permite celor de la PDL să fraudeze alegerile de la anul.

Senatorul PSD Dan Şova a fost primul care i-a îndemnat pe oameni să nu-şi dea CNP-ul, cu o zi înainte de începerea recensământului. Ieri, Şova ne-a spus că nu s-a recenzat: „Nu mă interesează să particip la o chestie care încalcă cel puţin trei legi". N-a vrut să ne spună articolele şi legile încălcate şi nici nu-l interesează că alte ţări din Europa au cerut CNP-ul la recensământ. Toate ţările prevăd amenzi pentru refuzul de a răspunde la recensământ. Oricum, Şova doar a deschis seria atacurilor: au urmat Adrian Năstase şi Victor Ponta, şi aşa s-a declanşat „conspiraţia cosmică" ce i-a făcut pe oameni să nu-şi mai dea CNP-urile sua pur şi simplu să nu le mai răspundă operatorilor INS.

20 de milioane de români

La nivel naţional, duminică seară figurau ca recenzate 94,5% din locuinţele estimate. Populaţia numărată, însemnând persoane prezente la domiciliu, temporar absente sau plecate din localitate sau din ţară pentru mai mult timp, era de 18,7 milioane.

Asta înseamnă că există o probabilitate foarte mare ca numărul final al cetăţenilor români să fie sub 20 de milioane. Din care se scad cei plecaţi la studii sau la muncă şi rămâne numărul locuitorilor României, în funcţie de care vom primi fonduri europene şi vom trimite parlamentari la PE. Dacă vom fi 17 sau 18 milioane de locuitori în România depinde de acurateţea datelor culese în comunele cu „căpşunari" plecaţi masiv în străinătate şi de declararea din Bucureşti.

Nicio amendă

Până acum, nu s-a dat nicio amendă strict legată de recensământ şi nici nu se va da vreuna, spun surse din INS, fiindcă nimeni nu poate demonstra că o persoană n-a vrut să-şi dea CNP-ul sau n-a vrut să răspundă la întrebări. Amendă se poate acorda numai în cazul unui refuz explicit, adică atunci când omul scrie pe chestionar că nu vrea să fie recenzat.

Dacă îi spune asta recenzorului, poate nega după aceea că s-ar fi întâlnit măcar cu operatorul. Pentru toate aceste motive nu va exista vreo sancţiune. Singura amendă, dată la Focşani, a fost pentru un bărbat beat care a închis poarta şi n-a vrut să-l lase pe recenzor să plece. Dar amenda nu a fost aplicată pe încălcarea legii privind recensământul, ci pe tulburarea ordinii publice.

Nicio sesizare la Avocatul Poporului

Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, spune că nu s-a primit nicio sesizare, nici măcar de la vreuna dintre numeroasele persoane care au contestat la televiziuni legalitatea cererii CNP-ului. Iancu este unul dintre cei care au lucrat la Legea 677 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. „Cererea CNP-ului este legală. Fiecare dintre operatori a semnat angajamentul de confidenţialitate şi, dacă nu-l respectă, riscă nu doar amendă, ci se poate ajunge şi-n penal", spune Avocatul Poporului.

18,7 milioane de persoane prezente, temporar absente sau plecate de mai mult timp au fost recenzate până duminică seară.

Recenzor suspect de crimă

Portretul-robot al ucigaşului

O dovadă că selectarea recenzorilor a fost o aiureală există la Sectorul 2. Cristian Gabriel Piper, unul dintre suspecţii principali în cazul taximetristului ucis la începutul lunii trecute în cartierul bucureştean Berceni, a fost recenzor timp de cinci zile. Cristian nu a completat chestionarele de faţă cu oamenii, ci le-a lăsat acestora, urmând să le colecteze el. „Cristi a lucrat până pe 29 octombrie, când au venit nişte poliţişti acasă şi i-au luat ghiozdanul", a declarat mama lui Cristian, Sofia Piper.

Ea îşi aminteşte că pe 4 octombrie, data omorârii taximetristului Nicolae Coicea în plină stradă, au venit mascaţii acasă la ei: „Ne-au spart uşa şi au luat calculatorul. Pe Cristi l-au dus la audieri la Poliţie, dar i-au dat drumul". Anchetatorii de la Poliţia Capitalei ne-au declarat că Piper a fost reţinut în cazul taximetristului, dar nu au putut dovedi că este vinovat şi i-au dat drumul. Acesta le-a declarat că a fost la jocuri sportive în timpul crimei.

Secretariatul tehnic de la Sectorul 2 al Capitalei, cel care se ocupă de recensământ, ne-a transmis ieri că tânărul Piper tocmai îşi ceruse ieri drepturile băneşti, cu scandal. Cei de la Sectorul 2 spun că tânărul are un retard mintal evident, motiv pentru care i s-a şi retras legitimaţia. Ei nu au răspuns cum a fost posibil ca o persoană cu retard să treacă testul de recenzor.

Portretul-robot al ucigaşului

Citește si

Ce am aflat la recensământ: românii contestă legitimitatea statului. Ce întrebare de la recensământ te-a deranjat cel mai mult?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite