Rebelii sunt adevăraţii stăpâni ai Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

înarmate", spunea William F. Buckley, unul dintre dascălii conservatorismului american chiar în ziua în care se împlineau trei ani de la invadarea Irakului de către trupele coaliţiei. Cu

înarmate", spunea William F. Buckley, unul dintre dascălii conservatorismului american chiar în ziua în care se împlineau trei ani de la invadarea Irakului de către trupele coaliţiei. Cu acelaşi prilej, ambasadorul SUA la Bagdad, Zalmay Khalilzad, spunea că Irakul "sângerează", iar grupările rebele luptă pentru a exploata vidul de putere.

Jumătate din Irak, sub control guverna- mental
În vreme ce preşedintele George W. Bush se declară încrezător la trei ani după invadarea Irakului de către coaliţia condusă de SUA, la faţa locului, lucrurile nu sunt deloc roz. Chiar în ziua în care se marca acest eveniment, Comitetul ulemasilor (principala asociaţie a religioşilor sunniţi) afirma că "proiectul american în Irak a eşuat" şi reclama un calendar al retragerii forţelor străine supervizat de ONU. Concomitent, s-a anunţat că 18 poliţişti irakieni au fost ucişi şi 13 răniţi în urma unui atac al rebelilor asupra unui comisariat de la nord de Bagdad, când au fost eliberaţi 32 de deţinuţi acuzaţi de terorism. 20 de vehicule ale poliţiei au fost distruse. A fost un raid spectaculos, rebelii au sosit în zori în automobile şi într-un camion. După atac s-au retras în ordine, provocând o ambuscadă în care au căzut forţele americane şi irakiene. Evenimentele au intervenit la o zi după violenţele de luni, soldate cu moartea a 39 de persoane. Tot la trei ani de la invadarea Irakului, gen. Peter Chiarelli, nr. 2 al forţelor americane din Bagdad, a declarat la o teleconferinţă cu ziariştii acreditaţi la Pentagon că forţele de securitate irakiene vor controla trei sferturi din ţară până la sfârşitul verii, faţă de mai puţin de jumătate azi. Este un obiectiv mai ambiţios decât cel fixat de George Bush, care spunea că faptul se va realiza la sfârşitul anului. Totuşi, gen. Chiarelli n-a spus ziariştilor care sunt regiunile irakiene controlate azi de forţele guvernamentale şi nici dacă e vorba şi de zone majoritar sunnite.

86 gazetari - ucişi
La trei ani după invazie, s-a anunţat că 86 de gazetari au fost ucişi, în timpul războiului din Irak, iar alţi trei sunt ţinuţi ostatici.
Pornind de aici, asociaţia "Reporteri fără frontiere" a conchis că "Irakul e azi ţara cea mai periculoasă din lume pentru jurnalişti".

11 membri ai unei familii, masacraţi
Pe de altă parte, ieri, armata americană a deschis o anchetă privind moartea a 11 membri ai unei familii irakiene, pe care poliţia irakiană o atribuie militarilor din SUA. Este vorba de un incident ce a avut loc la Işaki (100 km nord de Bagdad), când trupele americane ar fi împuşcat 11 persoane, între care patru femei, doi bărbaţi şi cinci copii, unul având şase luni, toţi aparţinând aceleiaşi familii. "Este o crimă evidentă, nu este nicio îndoială", declara col. de poliţie Faruk Hussein.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite