VIDEO Realitatea TV, un post de leşină lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leşinul unei femei, transmis în direct de la un protest faţă de închiderea spitalului din Urlaţi, se conturează a fi fost premeditat. Leşinul „live“ difuzat de Realitatea TV face carieră pe Youtube. „Adevărul“ vă prezintă, imagine cu imagine, poticnelile unei regii nereuşite.

Vineri, la Urlaţi, judeţul Prahova, câteva zeci de persoane protestau în faţa primăriei împotriva desfiinţării spitalului din localitate. Reporterul Realitatea TV Laura Calciu, corespondent de Prahova, transmitea în direct. După doar câteva secunde de filmare, o femeie din mulţime - Cornelia Tudorache (58 de ani) - leşină în faţa camerei de filmat, spre satisfacţia ziaristei care speculează prompt momentul.

Leşinul este postat pe realitatea.net şi este imediat preluat de site-urile de ştiri, ajungând ulterior şi pe Youtube. La scurt timp apar şi primele semne de întrebare cu privire la autenticitatea leşinului. „Adevărul" a aflat ce s-a întâmplat exact 72 de secunde ale filmului, a identificat personajele, şi vă prezintă, imagine cu imagine, elementele care ar putea acredita ipoteza unui leşin regizat.

Filmul, secundă cu secundă

1 Secunda 00.01. Reporterul Realitatea TV Laura Calciu face semn cu mâna, chemând precipitat pe cineva din mulţime în faţă. Ziarista susţine că făcea semn oamenilor să vină spre cameră, să-şi strige păsul. Cornelia Tudorache - femeia care avea să leşine în direct - ne-a declarat că reporterul o chema să vină în faţă cu pancarta. După cum se poate observa, Cornelia Tudorache nu avea pancartă.

2 Secunda 00.04. Cornelia Tudorache aplaudă vioaie în plan secund. Spre ea se îndreaptă o femeie cu batic maro, aflată în stânga reporterului.



3 Secunda 00.10. Femeia cu batic maro se întoarce în prim-plan şi pare că îi spune ceva ziaristei Laura Calciu. O altă femeie, cu ochelari fumurii, Mioara Militaru, i se adresează Corneliei Tudorache. Din gura Mioarei Militaru se poate auzi ceva de genul „Taci, bă!" sau  „Cazi, bă!".

image



4 Secunda 00.12. Cornelia Tudorache se prăbuşeşte în faţa camerei de luat vederi, în direct la Realitatea TV.

image



5 Secunda 00.20. Primarul Urlaţiului, Marian Măchiţescu (PNL), şi şeful spitalului din localitate, Ion Preda, au un comportament ciudat: deşi o femeie abia leşinase şi avea nevoie de ajutor, cei doi bărbaţi se îndepărtează discret din zonă.

image
image


6 Secunda 00.24. Cu victima zăcând pe asfalt, lumea are preocupări diverse: reporterul să se uite la cameraman, femeia cu batic maro să strige în microfon că mor oamenii, primarul să privească pasiv scena.



7 Secunda 00.37. Apare în cadru Daniel Matei, agent al Poliţiei Locale Urlaţi. Deşi trecuseră doar 25 de secunde de când Cornelia Tudorache se prăbuşise, agentul anunţă că a sunat deja la 112 şi că ambulanţa e pe drum. Însă, potrivit Dispeceratului 112, apelul a durat în total 50 de secunde. Şi n-a fost făcut de Daniel Matei, ci de colegul său Gheorghe Matache, aflat în partea opusă a grupului de protestatari. De ce a spus atunci poliţistul din imagini că a sunat el la 112, câtă vreme apelul, în cel mai bun caz, era în derulare şi era efectuat de altcineva? Daniel Matei nu a putut fi contactat pentru a ne oferi o explicaţie. „Probabil că Daniel Matei m-a văzut că vorbesc la telefon şi s-a gândit că am sunat la 112", ne-a spus agentul Gheorghe Matache.

image



„Puls normal, tensiune normală"

Poliţistul care a sunat la 112, Gheorghe Matache, povesteşte: „Cu cinci minute înainte să leşine, femeia (Cornelia Tudorache - n.r.) a venit la mine, mi-a zis că se simte rău şi să sun la 112. Am crezut că e vrăjeală şi i-am spus să sune ea dacă are vreo problemă, pentru că eu o vedeam pe picioarele ei. Apoi a leşinat şi am sunat imediat la 112. Nu mi s-a părut nimic suspect, femeia are de mult timp probleme de sănătate. Am văzut-o cum s-a albit la faţă şi a căzut".

La faţa locului au sosit două ambulanţe. Prima, cea a Serviciului de Ambulanţă Urlaţi, care se întorcea de la Ploieşti de la un alt caz, a ajuns prima şi a preluat-o pe Cornelia Tudorache. A doua, chemată de la Mizil, a bătut drumul degeaba. „În momentul în care a ajuns ambulanţa, Cornelia Tudorache era conştientă, avea puls normal, tensiune normală. Serviciul de Ambulanţă din Urlaţi nu are medici, cel care a intervenit fiind un asistent medical. Cum femeia acuza dureri cardiace, a fost transportată la Spitalul Judeţean Prahova din Ploieşti pentru evaluare", ne-a declarat Daniel Nicolae, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.

Femeia, cunoscută cu probleme cardiovasculare, a fost oprită la Spitalul Judeţean Prahova pentru investigaţii şi internată vreme de cinci zile. În faţa reporterilor „Adevărul", Cornelia Tudorache nu părea a-şi mai aminti de discuţia cu poliţistul, anterioară leşinului, şi neagă că ar fi fost conştientă în momentul sosirii ambulanţei. „Am căzut şi n-am mai ştiut de mine.

M-am trezit abia la spital, nici nu ştiam unde sunt. De şase ani sufăr cu inima, dar n-am mai leşinat niciodată până acum". Femeia spune că a vorbit cu reporterul Laura Calciu înainte de momentul leşinului. „Am vorbit cu ea, da.  I-am spus că s-a desfiinţat spitalul şi că e rău". Directorul postului Realitatea TV, Sorin Enache, ne-a declarat că s-a uitat la imagini şi nu şi-a dat seama dacă leşinul e sau nu regizat: „Mie nu mi se pare nimic suspect".

"Cornelia Tudorache era conştientă, avea puls normal, tensiune normală.''
Daniel Nicolae
director Ambulanţa Prahova

Leşinul de la Urlaţi a blocat ambulanţa 80 de minute

Maşina Salvării a sosit la locul leşinului de la Urlaţi la 16 minute după apel, informează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS). Aceştia spun că, potrivit echipajului de pe ambulanţă, bătrâna era conştientă şi într-o stare bună în momentul sosirii maşinii, dar pentru că pacienta şi alţi doi-trei martori au spus că ea şi-a pierdut cunoştinţa, echipajul a decis s-o ducă la Spitalul Judeţean Prahova.

În asemenea cazuri, decizia transportului la un spital judeţean se ia rapid, pentru a evita eventualele complicaţii medicale. Pe drum, bătrâna a fost întrebată de antecedente şi ea a spus că are fibrilaţie arterială, o boală cronică de inimă. La spitalul judeţean, echipajul de pe ambulanţă a aflat că pacienta mai fusese internată cu un alt diagnostic cardiac, de angină pectorală. În total, ambulanţa a fost ocupată cu acest caz o oră şi 20 de minute.

image

VIDEO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite