Reabilitarea termică, finanţată şi de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Necesarul pentru acest an va fi acoperit cu 100 de milioane de euro din împrumutul acordat de Comisia Europeană. Pentru finanţarea programului de reabilitare termică, Guvernul a alocat 85,7 de milioane de euro de la bugetul de stat. Alte 100 de milioane vor veni de la UE.

Din cele 50.000 de solicitări de finanţare existente acum la nivelul primăriilor rezultă un cost mediu de 4.000 de euro/apartament pentru reabilitarea termică. Iniţial, costul mediu fusese estimat la 3.500 de euro/apartament. Până în prezent, Guvernul a primit din partea primăriilor solicitări în valoare de 785 de milioane de lei, dublul sumei alocate.

Consumul minim, redus la jumătate

Oficialii de la Palatul Victoria afirmă că în luna iulie, în urma primirii împrumutului de la Comisia Europeană, vor fi alocate programului încă 100 de milioane de euro pentru a acoperi cererile primite. Dar estimările oficiale arată că, pentru toate cele 83.000 de blocuri cu peste 3,2 milioane de apartamente construite înainte de 1990, suma totală necesară reabilitării termice este de 10 miliarde de euro.

Prin lucrările efectuate se vizează reducerea consumului anual specific pentru încălzire la mai puţin de 100 de kwh/mp, în condiţiile în care consumul actual de energie este cuprins între 180 şi 240 de kWh/mp. Programul de reabilitare a fost extins la toate blocurile de locuinţe realizate după proiecte elaborate în perioada 1950-1990.

Etapele programului

Potrivit legislaţiei specifice, pentru implementarea programului de reabilitare termică trebuie parcurse următoarele etape:

1 Identificarea şi  inventarierea blocurilor de locuinţe;
2 Înştiinţarea asociaţiilor de proprietari de către coordonatorii locali privind înscrierea în programul local;
3 Hotărârea adunării generale a proprietarilor de înscriere în programul local şi semnarea contractului de mandat;
4 Proiectarea lucrărilor de intervenţie;
5 Executarea lucrărilor de intervenţie;
6 Recepţia la terminarea lucrărilor şi eliberarea certificatului de performanţă energetică, în care se evidenţiază consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire;
7 Recepţia finală, după expirarea perioadei de garanţie de bună execuţie de trei ani.

Proprietarii plătesc doar 20%

Contribuţia asociaţiei de proprietari la costul lucrărilor a fost redusă la 20%. Ministerul Dezvoltării va suporta 50% din aceste costuri, iar restul de 30% revine primăriei din localitatea în care este situat imobilul. Tot din bugetul local se vor suporta integral şi costurile cu proiectarea respectivelor lucrări.

Ce lucrări se finanţează

- izolarea termică a pereţilor exteriori;
- înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic;
- termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei;
- izolarea termică a planşeului peste subsol, dacă blocul are apartamente şi la parter;
- demontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate la vedere pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică;
- refacerea finisajelor anvelopei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite