Răzvan Ungureanu - mediator între CE şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul român de externe, Răzvan Ungureanu, a făcut faţă onorabil orgoliilor agresive ale parlamentarilor de la Consiliul Europei. Ungureanu a preluat preşedinţia Comitetului de miniştri al

Ministrul român de externe, Răzvan Ungureanu, a făcut faţă onorabil orgoliilor agresive ale parlamentarilor de la Consiliul Europei. Ungureanu a preluat preşedinţia Comitetului de miniştri al Consiliului Europei într-o perioadă delicată, de tatonare a unui acord de înţelegere între Consiliul Europei (CE) şi Uniunea Europeană (UE). Parlamentarii Consiliului nu-şi pot înfrânge temerea că omologii lor din Uniune vor dicta termenii înţelegerii şi atunci presează "executivul" CE să negocieze de pe poziţii de forţă. Răzvan Ungureanu a navigat diplomatic peste rivalitatea dintre cele două instituţii şi, într-un discurs în faţa Adunării Parlamentare a CE, ţinut ieri, i-a asigurat pe parlamentari că vor fi consultaţi cu orice demers pe care îl va face Comitetul de miniştri. Ungureanu a satisfăcut asistenţa de la Strasbourg şi în privinţa proiectelor preşedinţiei române a Comitetului de miniştri. Cât va avea mandat, Ungureanu va desfăşura acţiuni energice de control al respectării drepturilor omului în ţările CE (46 la număr, dintre care cele mai problematice provin din spaţiul ex-sovietic). Totodată, a arătat că agenda sa mai cuprinde eliberarea ultimilor doi români deţinuţi în dosarul Ilaşcu şi că doreşte o exploatare mai eficientă a spaţiului Mării Negre.

Candidaţii la diplomaţie nu ştiu limba română
Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, la Strasbourg, că este dezamăgit de faptul că nu s-au ocupat locurile scoase la concurs de către Ministerul Afacerilor Externe. Posturile erau dedicate, în special, viitorilor diplomaţi care vor forma o adevărată reţea diplomatică în diaspora românească, într-un nou proiect al MAE de a recupera românii de peste graniţe. Ungureanu a spus că nu limbile străine au fost problema candidaţilor, ci limba română. La acest capitol, MAE nu va scădea exigenţele - a mai spus ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite