Razie cu mascaţi în palatele ţigăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre persoanele din Strehaia duse ieri la audieri de către procurorii DIICOT
Una dintre persoanele din Strehaia duse ieri la audieri de către procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT au făcut ieri percheziţii în cinci judeţe, într-un dosar al mafiei fierului vechi, cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro.

Deşteptarea s-a dat ieri la ora 6.00 în palatele ţigăneşti din Strehaia, judeţul Mehedinţi, dar şi în locuinţe din Hunedoara, Timiş, Cluj şi Argeş. În paralel, peste 200 de poliţişti, procurori şi ofiţeri de la Crimă Organizată Mehedinţi au descins în 30 de locuinţe, încercând să dea de urma membrilor unei reţele care se specializase în ţepuirea statului prin operaţiuni fictive cu fier vechi. 25 de persoane au fost duse la audieri.

Cum fentau statul

Capii grupării, Gheorghe şi Ion Mihai, din Strehaia, puseseră la punct un adevărat mecanism prin care bugetul de stat a ajuns să fie fraudat cu aproximativ 20 de milioane de euro. Cei doi au reuşit să convingă reprezentanţii a 50 de societăţi din ţară ca în schimbul unui comision de 10% să-i ajute să scape de obligaţiile fiscale. Poliţiştii spun că au fost înfiinţate cinci firme- fantomă, prin care erau efectuate operaţiuni fictive de milioane de euro. Mărfurile nu existau în realitate, însă banii erau depuşi în cont de reprezentanţii societăţilor care aveau interesul de a plăti un impozit mai mic către stat.

Suspecţii se duceau să ridice imediat banii în numerar. 10% din sumele din cont erau oprite de membrii reţelei, în timp ce restul banilor se întorcea la administratorii societăţilor care voiau, la rândul lor, să fenteze statul. Practic, statul era păgubit de două ori: într-o primă fază, firmele-fantomă prin care erau derulate operaţiuni fictive nu plăteau impozite şi taxe către stat, iar ulterior statul era păgubit prin diminuarea impozitelor pe care cele 50 de firme implicate în reţea le datorau Fiscului.

Unul dintre membrii grupării a declarat că nu a vândut şi nu a cumpărat în viaţa lui nimic. Doar lua banii într-o geantă şi îi dădea unei persoane pe care nici măcar nu o cunoştea. „Reţeta" funcţiona atât de bine încât membrii grupării ştiau şi cum să se ferească de eventuale vizite nedorite. Camere de supraveghere fuseseră instalate la drumul naţional. „O persoană din grupare avea sarcina de a urmări în mod permanent, de a monitoriza toate acele imagini şi de a-i anunţa pe membrii grupării dacă reprezentanţii Poliţiei sau ai altor autorităţi şi-ar fi făcut apariţia în zonă", a precizat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

Nume grele în dosar

Afacerile cu fier vechi demarate de ţiganii din Strehaia  aduc nume grele în dosarul de evaziune. În anchetă sunt vizaţi Silvan Toma, finanţatorul echipei de fotbal FC Hundeoara,  şi tatăl său, Petrică Toma, fost comisar-şef la Garda Financiară, proprietarul Hotelului Roman din Băile Herculane, aceştia fiind audiaţi de procurori la DIICOT Mehedinţi. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, o parte dintre cele nouă persoane ridicate de DIICOT din Hunedoara au fost implicate în trecut în dosarul Hidra, privind afacerile cu fier vechi de pe platfoma siderurgică a oraşului. În acest dosar ar fi implicaţi Petrică şi Silvan Toma, precum şi Marius Barticel. În 2007 au fost trimişi în judecată în acest dosar 49 de hunedoreni.

După ore de audieri, după blesteme şi ameninţări lansate la adresa procurorilor şi a jurnaliştilor de rudele ţiganilor reţinuţi, doar nouă persoane din Strehaia petrec noaptea în arestul poliţiei, reţinute pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

„Clienţii mei sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional, pentru infracţiunea de spălare de bani, evaziune fiscală,  fals, uz de fals şi este vorba de TVA  încasate, consideră procurori, în mod nelegal. Clienţilor mei li s-a emis o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.  Ei spun că totul este legal, au actele la contabilă, şi ea audiată. Deocamdată nu sunt decât dovezile DIICOT", a declarat Narcis Bordea, avocatul persoanelor reţinute din Mehedinţi în acest dosar.
Oamenii legii au ridicat din casele ţiganilor  din Strehaia trei seifuri, cinci autoturisme de lux şi mai multe documente. 

„Regele asfaltului" din Argeş, căutat şi el de anchetatori

Printre numele implicate în dosarul evaziunii fiscale se numără şi omul de afaceri argeşean Cătălin Marian Spătaru. La percheziţiile de ieri-dimineaţă el nu a fost găsit acasă. Patronul benzinăriilor Celly Ro, al hotelului cu acelaşi nume, dar şi al firmei de construcţii General Trust   este finul chestorului Ion Stoica, şeful Inspectoratului de Poliţie Vâlcea.

Omul de afaceri este abonat la contractele pe bani publici, ultima lucrare de acest fel contractată fiind asfaltarea străzilor din oraşul Topoloveni pentru care va primi 17 milioane de lei. În 2010, Spătaru a avut, conform Ministerului Finanţelor, afaceri de peste 43 de milioane de lei.  Spătaru este cercetat de procurorii DIICOT pentru afacerile pe care le-a desfăşurat cu rromii din Strehaia. El a dispărut de acasă acum două zile şi, potrivit ultimelor informaţii, ar fi părăsit deja România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite