"Răzbunaţi-l pe Costel!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul "Adevărul" continuă campania împotriva violenţei. Îndemnul din titlu aparţine unor copii traumatizaţi de moartea colegului lor, dar violenţei nu i se poate răspunde cu violenţă

Ziarul "Adevărul" continuă campania împotriva violenţei. Îndemnul din titlu aparţine unor copii traumatizaţi
de moartea colegului lor, dar violenţei nu i se poate răspunde cu violenţă

Moartea nedreaptă şi prematură a elevului Constantin Florin Anton de la Grupul Şcolar Dumbrăveni din Suceava după ce a fost bătut de doi colegi mai mari a stârnit nu doar compasiunea colegilor de clasă, ci şi dorinţa de răzbunare. Acum însă copiii se tem şi să mai vorbească, după ce tot ei au fost primii care au sărit în ajutorul anchetatorilor pentru elucidarea cazului.

Un buchet de flori încă proaspăt, mai multe lumânări aprinse, o poză a lui Costel şi câteva versuri pe o pânză neagră. Toate acestea le amintesc în fiecare zi elevilor de la Grupul Şcolar Dumbrăveni de colegul lor Constantin Florin Anton şi de moartea lui prematură. Versurile, scrise de cel mai bun prieten al băiatului, exprimă dorinţa ca moartea lui Costel să nu treacă neobservată şi nepedepsită.

"Vom spune la poliţie totul"

Elevul care a scris versurile are 15 ani şi era coleg şi prieten foarte bun cu Florin Constantin Anton. Pentru că a fost martor al tragediei, băiatul a dat mai multe declaraţii în faţa anchetatorilor, timp de două zile. Ieri, l-am găsit acasă. Încerca să-şi adune gândurile. Ne-a mărturisit că a scris poezia ca semn al prieteniei sincere care îl lega de Costel Florin.

"Când am scris că vom răzbuna moartea lui nu m-am gândit să-i lovim pe cei doi băieţi. M-am referit că vom spune la poliţie totul şi legea îl va răzbuna pe Florin", a declarat prietenul elevului decedat. Adolescentul ne-a mărturisit că se simte şi el ameninţat, după ce s-a întâlnit cu agresorii şi aceştia l-au întrebat ce a declarat la poliţie. Băiatul susţine chiar că i-a fost transmis un mesaj, prin intermediul altui coleg, prin care a fost avertizat să-şi ţină gura pentru a nu avea aceeaşi soartă. Dacă luni, la o zi după înmormântarea băiatului de numai 16 ani, colegii au descris cu lux de amănunte şi plini de compasiune scena agresiunii lui Costel, ieri, se aşternuse o tăcere adâncă printre ei.

Copiii refuză să mai vorbească, de teamă

Vizibil speriaţi, aceştia au refuzat să mai vorbească despre tragicul incident. Singurii care au comentat asupra subiectului au fost mai mulţi profesori, care au reproşat presei că nu descrie decât evenimentele negative care se petrec în şcoală, nu şi activităţile cultural-educative. Ieri, clasa unde s-a petrecut tragedia s-a transformat pentru câteva ore în sală de anchetă. Trei inspectori ai Ministerului Educaţiei au venit în localitatea Dumbrăveni pentru a cerceta acest caz. Tot ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a informat că a început urmărirea penală împotriva celor doi elevi-agresori, Călin Podariu şi Ciprian Tănasă, ambii în vârstă de 16 ani.

"Prieteni am fost...
Prieteni vom fi...
Nici măcar moartea
Nu ne va despărţi.
Noi nu te vom uita

Toată viaţa noastră
Şi îţi jurăm
Că moartea ta
O vom răzbuna.

De fiecare dată
Tu când veneai la mine
Ştiam că toată viaţa
Noi o vom duce bine.

Dar acum, când
prietenia noastră
s-a sfârşit
Tot timpul vom rămâne
Cu gândul la tine."

Versuri dedicate colegului dispărut

Tăriceanu o somează pe Laura Kovesi să-l ţină la curent cu ancheta

Primul-ministru i-a cerut ieri procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să-i furnizeze cât mai repede detalii legate de împrejurările în care a murit un elev de clasa a opta după ce a fost bătut de colegii săi. El a afirmat că procurorii erau obligaţi să informeze cel puţin două persoane, ministrul educaţiei şi învăţământului şi primul-ministru, "asupra acestui grav incident". "Fac un apel la procurorul general să catadicsească să furnizeze cât mai rapid aceste elemente pentru că măsura în şcoală nu o ia procuratura, ci guvernul. Şi trebuie să înţeleagă că procuratura nu este o instituţie care face ce vrea în România, ci trebuie să colaboreze cu alte instituţii", a declarat Tăriceanu. La o oră după cererea premierului, Parchetul General a trimis Ministerului Educaţiei date despre cazul de la Suceava.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite