Războiul florilor, ridicat la rang de ambasadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Vama Nădlac sunt oprite, de 70 de ore, cinci camioane pline cu flori pentru depistarea unei bacterii
În Vama Nădlac sunt oprite, de 70 de ore, cinci camioane pline cu flori pentru depistarea unei bacterii

Ambasada Olandei şi Comisia Europeană cer explicaţii Bucureştiului pentru blocarea în vămi a importurilor de flori olandeze. În timp ce specialiştii români nu ştiu încă ce bacterie caută, numărul TIR-urilor cu plante din Olanda oprite la graniţe creşte de la o zi la alta. Florarii acuză pierderi financiare.

Ambasada Olandei din România a cerut informaţii instituţiilor de la Bucureşti privind motivele care au dus la blocarea TIR-urilor cu mărfuri olandeze. „Companiile olandeze exportatoare în România şi-au exprimat îngrijorarea în mod direct la ambasadă şi la autorităţile competente din Olanda", a informat ieri misiunea diplomatică olandeză.

Comisia Europeană verifică România

Ambasada a primit semnale şi de la companiile olandeze exportatoare în România. „Nu avem niciun motiv să credem că măsurile luate de autorităţile române sunt o replică la veto-ul Olandei în privinţa aderării României la spaţiul Schengen. Olanda este de părere că toate măsurile puse în aplicare de către autorităţile române ar trebui să fie în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene", avertizează diplomaţii.

La rândul lor, membrii Comisiei Europeane vor verifica corectitudinea deciziei de blocare în vămile din România a transporturilor de flori, bulbi şi seminţe aduse din Olanda, a declarat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate publică, John Dalli.

„Am văzut care sunt informaţiile apărute în presă, că unele camioane au fost blocate la vamă şi facem verificări", a răspuns Vincent la întrebarea dacă măsura luată de autorităţile române reprezintă o replică la hotărârea Guvernului de la Haga de a vota împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Tabără nu e îngrijorat

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat că, după ce vor fi finalizate testele de laborator va înştiinţa şi Comisia Europeană. „Aceasta este procedura. Facem verificări, analize de laborator, dacă există sau nu acest agent patogen. Sunt semnale că ar exista. Marţi dimineaţă primim şi analizele de laborator", a declarat Tabără pentru „Adevărul". „Noi putem informa CE atunci când avem o certitudine. Este normal că Bruxelles-ul s-a autosesizat", a adăugat ministrul.


Click pe poza pentru galerie foto

Flori Nădlac Flori Nădlac
image

Florile se ofilesc în vămi

În tot acest timp, numărul TIR-urilor ,,sechestrate" continuă să crească de la o oră la alta. Conform ANAF, de vineri şi până luni dimineaţă, 15 camioane cu flori au fost oprite în vamă. Dintre acestea, două TIR-uri au fost confiscate de Garda Financiară pentru că nu deţineau documente de însoţire a mărfii.

Alţi trei şoferi au ales să se întoarcă în Olanda pentru a evita să fie ţinuţi pe loc. Dragoş Roman, şoferul unui TIR ce transportă flori pentru o societate comercială din Braşov, se plânge că doarme de trei zile în Vama Nădlac (Arad). „Stăm aici ca proştii, fără să ni se spună de ce. Cică ar fi ceva bacterie, însă niciodată nu am mai auzit aşa ceva. De şase ani lucrez ca şofer, dar aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat", spune Roman.

"Facem analize de laborator, dacă există sau nu acest agent patogen. Sunt semnale că ar exista."
Valeriu Tabără
ministrul Agriculturii

Florăreasa „Anonima" şi chestiunea olandeză

„Piaţa de Flori" din Capitală, cel mai mare angro de profil, depinde exclusiv de importurile din Olanda. Parcările unde trag de obicei camioanele din Ţările de Jos sunt acum pustii. De sâmbătă nu a mai ajuns aici niciun transport, iar vânzătorii mai dau din marfa primită săptămâna trecută. „Am ajuns să vând deja numai gunoaie", se supără vânzătorul Bogdan Nica (23 de ani), jumulind la întâmplare nişte petale dintr-un vraf de trandafiri cam pleoştiţi.

Click pe poză pentru galerie foto



O florăreasă, care zice că se numeşte „Anonima şi atât", vinde la angro de 20 de ani. Şi în tot acest timp e prima oară când ar fi nevoită să-şi închidă depozitul din lipsa mărfii. Ameninţă că fix atunci când îşi va trage ea obloanele la prăvălie se va dezlănţui peste ţară un adevărat dezastru economic. „Un mort şi o nuntă nu pot să stea în drum până dau ei drumul la flori la vamă. Eu sunt «alfabetă», dar ştiu una şi bună: o minune nu ţine decât trei zile. Florile la fel". Importatorii nu pot încă să evalueze pagubele cauzate de controalele din vămi. „Florile nu vor rezista prea mult şi se vor ofili. Riscăm foarte mult, iar aceste acţiuni ne pun în pericol relaţiile cu furnizorii. Deocamdată, nu avem ce face decât să aşteptăm", a declarat Florin Arnăutu, reprezentantul unei firme de transport din Braşov.  Alex Nedea

Olandezii ne acuză de şantaj

Comisarul european pentru sănătate publică John Dalli verifică corectitudinea deciziei Bucureştiului de a stopa importurile de plante din Olanda. În acelaşi timp, doi eurodeputaţi olandezi, Wim van de Camp şi Esther de Lange, acuză autorităţile române de şantaj. Cei doi susţin că blocada din vămile româneşti împotriva tir-urilor cu flori olandeze a fost făcută pentru a obliga Amsterdamul să accepte aderărea României la Schengen.

Flori Nădlac Flori Nădlac Flori Nădlac
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite