Războiul votcii - sfârşit deocamdată nedecis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

James Bond era cunoscut ca mare amator de votcă îndoită cu vermut Martini, fără a avea însă, după câte se pare, vreo preferinţă faţă de ingredientele din care era votca preparată. Ca şi

James Bond era cunoscut ca mare amator de votcă îndoită cu vermut Martini, fără a avea însă, după câte se pare, vreo preferinţă faţă de ingredientele din care era votca preparată.
Ca şi alţi băutori de votcă, probabil nu ştia că unele soiuri sunt fabricate din grâu, secară sau ovăz, altele din cartofi, sfeclă de zahăr ori diferite fructe, ba chiar şi din marmeladă. Într-o povestire populară din Rusia, votca este preparată dintr-un picior de scaun, în paralel circulând şi versiunea că atât de cunoscuta pufoaică ar servi, la nevoie, în acelaşi scop. Legendă care nu este atât de departe de adevăr, de vreme ce, odinioară, votca ieftină se făcea în Rusia din produsele secundare de la fabricarea pastei de hârtie. Pornind de aici, în Uniunea Europeană are loc o adevărata dispută în jurul materiei prime din care trebuie fabricată votca, unele ţări susţinând că e bun orice produs agricol, în vreme ce altele argumentează că adevărata votcă se face numai din cereale sau din cartofi. Pentru a tranşa disputa, BBC a avut ideea să se adreseze unui număr de băutori din ţările care pledează pentru votca din cereale sau cartofi, supunându-i unui test de degustare. Li s-a cerut anume să deguste patru soiuri de votcă din sticle identice, fără etichetă, urmând să spună din ce produse sunt făcute. Rezultatul? Doar în 15 la sută din cazuri a fost ghicită care este provenienţa băuturii. Testul a confirmat însă că soiurile de votcă diferă între ele prin miros şi gust, prin înţepăturile pe care le provoacă la îngurgitare, precum şi modul cum "alunecă" pe limbă. E însă riscant ca aceste proprietăţi să fie atribuite ingredientelor. Procesul de distilare joacă probabil un rol mai important decât materia primă folosită. Cu alte cuvinte, nu există argumente puternice pentru a exclude alte materii prime în afara cerealelor şi cartofilor. O veste bună, aşadar, pentru amatorii de votcă din sfeclă de zahăr, un soi din cele mai ieftine, dar, de ce nu, şi din alte ingrediente, la caz de nevoie chiar şi din legendarul picior de scaun sau nu mai puţin legendara pufoaică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite