Războiul sobelor lasă în frig elevii din sectorul 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a demarat "modernizarea" cu forţa a majorităţii şcolilor din parohie. Când a văzut că nu are şanse să-şi scoată banii, patronul de la Filip Company a abandonat şantierele.Afaceristul a

a demarat "modernizarea" cu forţa a majorităţii şcolilor din parohie. Când a văzut că nu are şanse să-şi scoată banii, patronul de la Filip Company a abandonat şantierele.
Afaceristul a confiscat garduri
Omul de afaceri Constantin Filip a prins contracte grase pe vremea cât PSD-ul avea puterea la primăria de sector. După alegeri, ca să fie sigur că mai înhaţă măcar o parte din fondurile locale, acesta s-a apucat să modernizeze şcolile de capul lui. Firma sa a intrat ilegal în cinci şcoli din sector, unde a distrus instalaţiile de încălzire existente. Apoi, deşi nu avea vreun contract încheiat cu primăria, Filip SRL a montat centrale termice la preţuri supraevaluate. Când toate lucrările au fost aproape gata, patronul s-a prezentat cu devizele, cerând plata pentru serviciile prestate.
Puşi în faţa unui fapt fără precedent, cei de la Direcţia de Învăţământ au mers în teren pentru a face recepţia lucrării. Acolo au constatat dezastrul. Centralele termice fuseseră montate fără vreun proiect tehnic, nu aveau autorizaţie de funcţionare, iar amplasarea se făcuse în cu totul alte locuri decât cele indicate. Au mai urmat apoi mici "amănunte" de genul că aparatura nu avea manual de instrucţiuni sau nu făcea faţă necesităţilor şcolii în care urma să funcţioneze.
Puse cap la cap, aceste motive au dus la refuzul primăriei de a plăti facturile emise de Filip SRL. Războiul dintre primărie şi patronul sereleului a început la mijlocul lui 2004. De atunci, poliţia şi Parchetul din sectorul 4 au fost bombardate cu plângeri penale în care se prezentau abuzurile lui Constantin Filip.
Ca să-şi scoată paguba cu centralele neplătite, omul începuse să ia cu japca ce găsea prin şcoli. Au dispărut peste noapte mai multe garduri ale şcolilor şi liceelor din sector, în locul lor fiind montate altele, de proastă calitate.
Până şi sobele cu gaz care încălzeau instituţiile de învăţământ au dispărut fără urmă.
Parchetul, corigent la rezolvarea cazului
În cei doi ani de investigaţii care au urmat, nimeni nu a găsit vinovaţii. Răspunsurile venite de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 sunt relevante pentru apatia anchetatorilor. "Cercetările sunt în curs, însă numărul mare de documente aflate la dosarul cauzei nu a permis finalizarea lor", se precizează într-una din hârtiile oficiale.
La rândul său, patronul Constantin Filip a apelat la toate mijloacele pentru a-şi lua banii de la primărie. Viceprimarul Radu Silaghi şi directorul Direcţiei de Învăţământ susţin că Filip vine periodic peste ei şi îi ameninţă că le va face viaţa un iad dacă nu-l plătesc. şi ei au depus plângeri la poliţie, dar demersul a rămas fără rezultat. Constantin Filip a refuzat să discute despre modernizarea forţată pe care a făcut-o în şcoli, dând de înţeles că aşteaptă decizia instanţelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite