Războiul Google-Microsoft ar putea reduce preţurile la PC-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul Google-Microsoft ar putea reduce preţurile la PC-uri
Războiul Google-Microsoft ar putea reduce preţurile la PC-uri

Concurenţa de pe piaţa sistemelor de operare anunţată de Google Inc., care se pregăteşte să atace Microsoft Corp., ar putea determina o scădere a preţurilor la calculatoarele personale. Analiştii se aşteaptă ca Google să ofere sistemul de operare Chrome pentru o sumă modică sau chiar gratis, ceea ce ar putea declanşa un conflict al preţurilor cu Microsoft.

 Programul lansat de Google Inc. va purta numele Google Chrome Operating System şi se va adresa computerelor de tip netebook. Chiar dacă Windows este sistemul de operare dominant, cu o cotă de piaţă de peste 90%, analiştii sunt de părere că principalul producător de software nu va ignora provocarea Google.

Sistemul de operare Chrome va fi lansat în cea de-a doua jumătate a anului 2010, în timp ce noul sistem de operare al Microsoft, denumit Windows 7, va fi disponibil din luna octombrie.

Brent Williams, analist al Benchmark Co, a spus că, având în vedere apariţia unui concurent cu influenţă şi notorietate cum este Google, "strategia Microsoft va fi aproape sigur una legată de preţuri".

Shaw Wu, analist al companiei Kaufman Bros, a spus că, în ciuda faptului că preţurile la componente au scăzut, "singurul lucru care nu s-a ieftinit este sistemul de operare, lucru care va pune presiune asupra Microsoft". Wu a adăugat că concurenţa dintre Google şi Microsoft va fi benefică pentru vânzătorii de calculatoare personale, care îşi vor majora astfel marjele de profit.

Ashok Kumar, analist al companiei Collins Stewart, este rezervat în ceea ce priveşte şansele Google de a concura pe piaţa sistemelor de operare cu Microsoft. "Cred ca Microsoft va adopta o politică flexibilă de stabilire a preţurilor, dar această cursă este una de lungă durată, iar lansarea Chrome este doar prima parte a unui maraton", a adăugat Ashok Kumar.

Potrivit Reuters, preţurile calculatoarelor scad deja, din cauza concurenţei cu laptopurile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite