Războiul kilowattului, între PC şi PD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El a apreciat că PC a premeditat controlul asupra pieţei energetice încă din momentul în care PSD a plecat de la putere, dovadă fiind contractul semnat, la 22 decembrie 2004, între Complexul

El a apreciat că PC a premeditat controlul asupra pieţei energetice încă din momentul în care PSD a plecat de la putere, dovadă fiind contractul semnat, la 22 decembrie 2004, între Complexul Energetic Rovinari şi firma Grivco.
Ministerul Economiei era condus la acea dată de Dan Ioan Popescu (PSD), care însă ştia că urmează să fie înlocuit, în următoarele zile, de un guvern al Alianţei D.A. Potrivit lui Manţog, aceasta este explicaţia pentru care directorul de la Rovinari nu a fost schimbat până acum. Atacul lui Manţog la adresa PC vine la doar o zi după ce ministrul economiei a anunţat că va cere destituirea secretarului de stat nominalizat de PD. Ionel Manţog a spus că şereş doreşte schimbarea sa pentru că incomodează interesele Grivco. Pe de altă parte, Ionel Manţog este cercetat penal de DNA pentru o serie de fapte de dinainte de 2004.

Piaţa de energie electrică din ţara noastră este una liberă, concurenţială în proporţie de 85%, restul de 15% fiind reglementată - unde se regăsesc îndeosebi consumatorii casnici, pentru care preţul plătit la energie este cel stabilit de stat. Potrivit directorului general al Grivco, Mihai Lazăr, problema cea mai mare este că producţia de energie electrică, ce face obiectul comerţului, este 100% de stat. Toţi jucătorii de pe această piaţă cumpără fie de la stat sau de la alţi furnizori de pe piaţa internă, fie din import. "Pe piaţa distribuţiei de energie activează 150 de jucători, dintre care se detaşează Electrica, EFT Elveţia, Energy Holding şi chiar Grivco. În condiţiile unei pieţe concurenţiale, nu se poate pune problema stabilirii unor preţuri administrate", ne-a declarat Lazăr.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite