Războiul împotriva terorismului, în impas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista presei internaţionale

Războiul declarat terorismului de către preşedintele Bush după atentatele din 11/9 nu şi-a atins obiectivele şi a sporit starea de insecuritate pe plan mondial, estimează o bună parte a presei internaţionale. BBC reaminteşte, în această privinţă, cele scrise de ziarul francez "Le Monde" imediat după atentate, "Suntem cu toţii acum americani", punându-le în contrast cu pancarta purtată recent de un grup de demonstranţi pe străzile Londrei şi pe care se putea citi: "Suntem cu toţii acum Hezbollah".
Cotidianul italian "La Stampa" afirmă că războiul împotriva terorii a depăşit ca durată primul război mondial şi nu dă semne că ar putea lua sfârşit. Pentru ziarul francez "Liberation", "dacă lumea pare astăzi mai periculoasă decât ieri, aceasta se datorează nu numai acţiunilor Al-Qaida, ci şi leadership-ului dezastruos al lui George Bush". Potrivit acestui cotidian, "cu un discurs din ce în ce mai ideologic şi îndoielnic, preşedintele american contribuie în mod sigur la transformarea planetei într-un mare câmp de bătălie, precipitând ciocnirea civilizaţiilor la care aspiră cei mai radicali dintre jihadişti".
Un alt ziar francez, "Le Figaro", afirmă sub titlul "Prestigiul pătat al SUA", că America are astăzi mai mulţi duşmani în lume decât avea înainte de 11 septembrie. "De Standaard" (Belgia) consideră că reacţia SUA a fost greşită, deoarece "a făcut jocul lui Osama bin Laden, transformând lumea "într-un loc mai periculos". În Austria, "Der Standard" afirmă că nu atacurile din 11 septembrie, ci reacţia administraţiei Bush, în primul rând războiul din Irak, marchează un punct de cotitură în politica mondială. "Lumea de azi a fost modelată de hotărârile luate, de una singură, de către Casa Albă şi nu de prăbuşirea turnurilor gemene".

Lupta antiteroristă nu trebuie să contravină principiilor democratice
În Germania, "Die Welt" apreciază că "terorismul trebuie combătut, într-adevăr, prin mijloace militare, cu condiţia însă ca măsurile pe linia politicii de securitate să nu contravină principiilor democratice". Cotidianul moscovit "Kommersant" susţine că "războaiele care au succedat evenimentelor din 11/9 au provocat mai multe victime în rândurile americanilor decât atacurile teroriste din acea zi". Atitudinea lumii faţă de America s-a schimbat drastic în ultimii cinci ani, scrie ziarul, "dintr-o victimă a terorismului, SUA devenind, în ochii multora, ţara răspunzătoare pentru extinderea acestuia".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite