Războiul gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a anunţat că mâine, 18 august, expiră contractul dintre administraţia locală şi REBU, firma care asigură salubrizarea sectorului Potrivit

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a anunţat că mâine, 18 august, expiră contractul dintre administraţia locală şi REBU, firma care asigură salubrizarea sectorului

Potrivit edilului Andrei Chiliman, REBU nu s-a achitat de îndatoririle pe care le are şi pentru care primăria plăteşte în fiecare lună peste un milion de dolari. Până atunci, două firme de salubrizare vor asigura curăţenia stradală în sectorul 1, societăţi care au participat la o selecţie făcută de primărie. "REBU nu va mai putea face curăţenie în sector, decât dacă face curăţenie gratis", a mai spus Chiliman. În replică, REBU, sprijinită de co-acţionarul Consiliul General al Capitalei, spune că are contract până în 2011.

Procedurile pentru licitaţia care va desemna o nouă firmă care să se ocupe de curăţenia din sectorul 1 au început în luna martie şi au fost tărăgănate, spun autorităţile, de contestaţiile repetate făcute de REBU. "Probabil că până la sfârşitul acestui an vom putea organiza licitaţia. Până acum s-au arătat interesate cam 20 de firme, printre care şi REBU", a spus Chiliman.

"Sunt interese politice"

Directorul REBU, Mircea Raicu, spune că licitaţia anunţată de primar este ilegală, pe motiv că există un act adiţional care prelungeşte contractul câştigat prin licitaţie în urmă cu şapte ani. "Sunt interese economice, iar în spatele intereselor economice, sunt interese politice", consideră Mircea Raicu. Cu toate că a condamnat organizarea licitaţiei, el a adăugat că va participa la concursul anunţat de Chiliman. Raicu îl va acuza însă pe edil de "abuz în serviciu", dacă îi va alunga firma de pe străzile sectorului.

Acţionariatul societăţii REBU este împărţit între firma germană RWE şi Consiliul General al Capitalei, care deţine jumătate din pachetul de acţiuni. "O eventuală licitaţie organizată de sectorul 1 este ilegală, pentru că activitatea de salubrizare este reglementată de Consiliul General", susţine viceprimarul Răzvan Murgeanu.

Mai mult, primarul Adriean Videanu a semnat un act adiţional cu REBU şi celelalte societăţi de salubrizare din Capitală, care prelungeşte contractul existent până în 2011. Oficialii municipalităţii şi conducerea REBU cred că edilul sectorului 1 organizează licitaţia pentru a favoriza o anumită firmă.

"Oamenii sunt de vină"

Pe străzile din apropierea Primăriei Sectorului 1, angajaţii de la REBU îşi vedeau însă de treabă. Ei spun că îşi fac treaba cu conştiinciozitate şi că, de fapt, oamenii sunt de vină pentru mizeria de pe străzi.
"După ora 6, ăştia care nu plătesc gunoiul îl aruncă în stradă. Noi degeaba îl strângem de trei ori pe zi. Chiar de aici am luat zece saci de moloz, abia i-am încărcat", s-a plâns Doru, unul dintre lucrătorii de la salubrizare.

Cine sunt "regii" gunoaielor în Bucureşti

Contractele de salubrizare în sectoarele 1, 4 şi 5 sunt adjudecate de REBU. Pe timpul mandatului de primar al lui Traian Băsescu, societatea a fost condusă de actualul vicepreşedinte PD, Cezar Preda, iar acum, Mircea Raicu.

În sectorul 2 acţionează SUPERCOM, firma lui Ionel Ciuclea, care mai are şi afaceri în domeniul transporturilor. Silviu Prigoană cu ROSAL face curat în sectorul 3, iar în sectorul 6, salubrizarea este făcută de URBAN, coordonată de Theodor Florescu, un om de afaceri vâlcean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite