"Războiul dinastiilor" zguduie din temelii statul Bangladesh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bangladesh, al treilea stat musulman cel mai populat din lume, a avut loc o lovitură de stat "tăcută". Alegerile au fost anulate, nouă miniştri au fost arestaţi fără să li se aducă

În Bangladesh, al treilea stat musulman cel mai populat din lume, a avut loc o lovitură de stat "tăcută". Alegerile au fost anulate, nouă miniştri au fost arestaţi fără să li se aducă acuzaţii publice, drepturile omului sunt suspendate, activităţile politice sunt interzise şi oricine se opune guvernului riscă să aterizeze în cea mai apropiată puşcărie.

Două clanuri, conduse de două femei

De mai bine de 15 ani, întreaga clasă politică a acestei ţări asiatice este împărţită în două clanuri, la conducerea cărora se află două teribile femei, Begum Khaleda Zia şi Sheikh Hasina Wajed. Cele două au "moştenit" puterea de la bărbaţii care au condus cele două tabere rivale: Partidul Naţionalist şi Liga Awami.

Astfel, Sheikh Hasina Wajed este fiica lui Sheikh Mujibur Rahman, omul care a condus lupta pentru independenţă faţă de Pakistan. Acesta a încercat să impună Liga Awami drept partid unic şi a fost asasinat de un ucigaş plătit de opoziţie. Begum Khaleda Zia este văduva generalului Ziaur Rahman, omul care a venit la putere imediat după moartea lui Sheikh Mujibur şi care a fost asasinat, la rândul lui, de susţinătorii fostului dictator. Cele două femei conduc, de atunci încoace, două clanuri aflate într-un teribil război al vendetelor.

Un actor cu relaţii la Banca Mondială

De 15 ani, cele două dinastii îşi schimbă puterea între ele, iar statul a căzut victimă unei corupţii atât de adânci, încât reporterul de la cotidianul "The Times" estima ieri că "aproape toată clasa politică ar avea motive să stea la puşcărie pentru corupţie şi fraudă". Mai nou, cele două doamne nici nu mai găsesc o cale de împăcare, numărul asasinatelor care despart familiile fiind deja mult prea mare. Recent, preşedintele Iajuddin Ahmed a declarat starea de urgenţă şi l-a numit premier interimar pe Fakruddin Ahmed, un actor care are relaţii bune atât cu Banca Mondială, cât şi cu Naţiunile Unite. Comunitatea internaţională a răsuflat uşurată, dar războiul dintre cele două clanuri continuă. Acum, de pildă, îşi numără arestaţii. În culisele puterii, cele două doamne contabilizează adepţii care au ajuns la puşcărie. Şi, când echilibrul se strică, mai "toarnă" câte un adversar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite