Războiul celui de-al doilea referendum a început!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Tăriceanu şi-a asumat răspunderea, preşedintele Băsescu nu va promulga legea guvernului până la referendum. Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru votul uninominal propus de

Premierul Tăriceanu şi-a asumat răspunderea, preşedintele Băsescu nu va promulga legea guvernului până la referendum.

Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru votul uninominal propus de Asociaţia Pro Democraţia. Executivul a acceptat un amendament al PSD care propune alegerea preşedinţilor de consilii judeţene tot prin vot uninominal. În schimb, social-democraţii au anunţat că nu vor susţine o moţiune de cenzură. Chiar dacă legea trece prin asumarea răspunderii, preşedintele Băsescu a declarat că nu o va promulga până la aflarea rezultatelor referendumului.

Deşi PSD declară că sprijină varianta guvernului, social-democraţii ar fi de acord cu o reexaminare a legii în care să se introducă sistemul majoritar propus de Băsescu.

Însuşirea amendamentului referitor la preşedinţii de consilii judeţene a nemulţumit UDMR. Premierul Tăriceanu a declarat, în faţa Camerelor reunite ale parlamentului, că asumarea răspunderii guvernului nu reprezintă decât "o măsură asiguratorie" în ceea ce priveşte introducerea votului uninominal, în cazul în care referendumul iniţiat de şeful statului ar putea fi invalidat.

Preşedinţii Consiliilor Judeţene, aleşi individual

Modelul de vot uninominal elaborat de Asociaţia Pro Democraţia şi susţinut de PNL a fost extins la nivelul unui segment al aleşilor locali. Guvernul a acceptat 24 de amendamente din cele peste o sută depuse la proiectul de lege. Cel mai important amendament se referă la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal. Amendamentul PSD intră în conflict cu prevederile actuale referitoare la demiterea preşedintelui de Consiliu Judeţean.

La ora actuală, conform legii, un preşedinte de CJ poate fi revocat din funcţie cu votul a două treimi din totalul consilierilor judeţeni. Potrivit acestui proiect, viitorii deputaţi şi senatori vor fi aleşi în colegii uninominale. O parte din mandate vor fi repartizate, în baza principiului compensării, candidaţilor care au obţinut locurile doi şi trei în aceste colegii. De asemenea, românii din străinătate vor putea fi reprezentaţi în cele două Camere legislative prin propriii parlamentari.

Compromis PNL-UDMR

Anunţul liberalilor de acceptare a amendamentului PSD privind alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot uninominal a nemulţumit la culme partenerii de guvernare udemerişti. În prezent, UDMR deţine şefia a cinci consilii, obţinute prin negocieri politice.

Cum preşedinţia unui Consiliu Judeţean oferă pârghiile necesare alocării de fonduri bugetare de la centru, alegerea acestora prin vot uninominal ar fi dezavantajat candidaţii Uniunii şi ar fi văduvit formaţiunea de posibilitatea alocării de bani pentru propria comunitate. "Nu putem accepta varianta cu două scrutine. Ar putea apărea posibilitatea unui vot etnic în al doilea tur, în loc de unul pe criterii de persoană", a explicat Marton Arpad, liderul deputaţilor UDMR, după negocierile PNL-UDMR.

Potrivit unor surse din Uniune, negocierile nu au fost scutite de contre, liberalii reproşându-le şantajul pe legile educaţiei, dar convenind în cele din urmă să reducă numărul de scrutine de la două la unul. Miniştrii udemerişti au primit mandat să accepte în şedinţa de guvern "răul cel mai mic".

PSD joacă la două capete

Social-democraţii sunt de acord cu legea pentru care Executivul îşi asumă răspunderea, dar în cazul în care Băsescu va cere reexaminarea actului normativ pentru adoptarea unui sistem majoritar, reprezentanţii PSD vor susţine şi această variantă. Pesediştii afirmă că, din moment ce propunerea privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal a fost preluată de către guvern, parlamentarii partidului nu vor depune şi nici nu vor susţine o moţiune de cenzură.

După asumarea răspunderii guvernului, Mircea Geoană a declarat că social-democraţii susţin, în continuare, propriul proiect de lege privind introducerea votului uninominal, care face şi obiectul referendumului convocat de şeful statului. Surse din PSD au spus că, în cazul în care Traian Băsescu va trimite spre reexaminare legea şi va propune un sistem majoritar, pesediştii vor fi de acord cu propunerea sa.

>> Sistemul pe care Traian Băsescu pare să îl prefere duce la majorităţi fabricate, iar acestea nu aduc suportul social Cristian Pârvulescu, ex-preşedinte "Pro Democraţia"

Băsescu aşteaptă rezultatele plebiscitului

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că nu va promulga legea de introducere a votului uninominal până la 25 noiembrie, data referendumului convocat de el pe acelaşi subiect. "Referendumul este absolut necesar pentru că legea pe care guvernul şi-a angajat răspunderea are extraordinar de multe lacune şi nu rezolvă problema restructurării şi reformei clasei politice", a explicat şeful statului.

El a precizat că actul normativ poate fi folosit de guvernanţi "ca o păcăleală" pentru români. Băsescu i-a trimis premierului o scrisoare în care îi cere să organizeze secţii comune de votare pentru euroalegeri şi referendum.

"După ce guvernul a emis de-a lungul timpului mai multe ordonanţe de urgenţă împotriva interesului public, precum cele privind amânarea euroalegerilor sau desfiinţarea comisiei speciale care viza dosarele demnitarilor, nimic nu îl împiedică să emită o ordonanţă de urgenţă care să înlesnească, în interes public de această dată, exprimarea la vot a cetăţenilor români prin intermediul referendumului", se arată în document. (Bogdan Costache)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite