Războiul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haosul din învăţământ şi lipsa reperelor morale au făcut ca minorii din România să-şi caute singuri dreptatea. Bâta de baseball, cuţitul şi lanţul sunt armele folosite tot mai des în

Haosul din învăţământ şi lipsa reperelor morale au făcut ca minorii din România să-şi caute singuri dreptatea. Bâta de baseball, cuţitul şi lanţul sunt armele folosite tot mai des în rezolvarea disputelor dintre elevi, atât în şcoală, cât şi pe stradă .

Fenomenul violenţei în rândul copiilor a luat amploare şi pare scăpat de sub control. Lipsa afecţiunii părinteşti, a educaţiei moral-religioase, precum şi promovarea nonvalorilor prin televiziune sunt principalele cauze, identificate de către specialişti. Ultima dovadă? Viaţa unui tânăr de 23 de ani stă sub semnul întrebării după ce o adolescentă geloasă a pus la cale o răzbunare de o violenţă extremă.


Şapte minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani din localitatea Petrila-Hunedoara sunt cercetaţi de poliţişti, în stare de libertate, după ce au bătut un tânăr de 23 de ani până l-au băgat în comă profundă. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire.


Incidentul s-a produs într-o zonă ferită de ochii lumii din centrul localităţii Petrila, iar cea care a pus totul la cale este chiar fosta prietenă, Alexandra, în vârstă de 17 ani. Aceasta era geloasă pe faptul că tânărul se întâlnea cu o altă femeie şi a vrut să se răzbune. În urma unei discuţii pe messenger, Alexandra şi Marius Bodea şi-au dat întâlnire în oraş.

Numai că la locul stabilit de cei doi tânărul a dat peste o gaşcă de adolescenţi, înarmaţi cu lanţuri şi bâte de baseball. Aceştia au folosit spray paralizant, apoi l-au lovit cu bâtele şi cu picioarele. Când au văzut că nu mai mişcă, agresorii au fugit. La scurt timp însă au fost prinşi de poliţişti.


Băgat în comă într-un minut


Anchetatorii confirmă faptul că agresiunea a fost premeditată, dar au o altă variantă faţă de cea a bătăuşilor. "Bătaia a fost planificată pentru că totul a durat sub un minut. Fata se cunoştea cu victima de pe internet, iar el voia să rupă legătura şi s-a gândit să-i aplice o corecţie", a declarat, ieri, subcomisarul Ovidiu Zaharia, şeful Poliţiei Petrila.


Victima se află internată la secţia ATI a spitalului din Petroşani, având diagnosticul "fractură pari-occipitală dreaptă, cutilacerare cerebrală, comă". Neurochirurgii nu se pot pronunţa cu privire la şansele de supravieţuire ale tânărului.


Părinţii lui Marius se roagă pentru viaţa fiului lor şi spun că se tem ca agresorii să nu fugă pentru a scăpa de pedeapsă.


Au crescut infracţiunile cu violenţă


"Fenomenul numit <> este în scădere pe ansamblu. Furturile şi tâlhăriile comise anul trecut şi în primele luni ale acestui an de către minori sunt mai puţine decât în anii precedenţi. S-a constatat, în schimb, o uşoară creştere a infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi tocmai acest fapt ne constrânge să luăm măsuri imediate", a declarat pentru "Adevărul" Florenţa Teodorescu, inspector principal în cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.


Pentru minorii care săvârşesc infracţiuni, luându-se în considerare gravitatea faptei, se poate dispune trimiterea lor în centre de reeducare, în penitenciare sau trecerea sub supraveghere.

Cuţitul, o armă des folosită


8 februarie 2008: un elev de 17 ani din Galaţi a fost înjunghiat în spate cu un briceag de un coleg în vârstă de 16 ani, în timpul unui meci de fotbal disputat în curtea şcolii
11 ianuarie 2008: un alt elev gălăţean şi-a atacat colegul cu un cuţit. Cei doi băieţi, în vârstă de 12, respectiv 13 ani, se înjurau pe Yahoo Messenger. Când s-au întâlnit în oraş, unul dintre copii a scos un cuţit şi l-a înjunghiat pe celălalt


10 decembrie 2007: doi elevi de clasa a VI-a de la o şcoală dâmboviţeană s-au bătut, iar unul dintre ei a fost rănit grav în urma unei lovituri cu o scândură de lemn în care erau bătute cuie
14 noiembrie 2007: doi adolescenţi din Bucureşti, unul de 17 şi altul de 16 ani, au fost înjunghiaţi în autobuzul liniei 253. Una dintre victime a fost la un pas să-şi piardă viaţa


1 octombrie 2007: un elev al Liceului de Artă "Marin Sorescu", din Craiova, a fost înjunghiat în spate de un coleg, într-o recreaţie. (Sorin Ghica, Valeria Cupă)

Nicolae Bordaşiu, preot paroh al Bisericii Sf. Silvestru
"Educaţia de acasă trebuie întemeiată pe rugăciune şi dragoste"


"Ar trebui ca educaţia de acasă să fie întemeiată pe rugăciune şi dragoste. Copiii privaţi de dragostea părintească sunt insuficient dezvoltaţi. Ei se manifestă neconform cu firea umană. Jean-Jacques Rousseau spunea că omul este bun prin natură, pentru că aşa l-a lăsat Dumnezeu.

Pe de altă parte, prin televiziune, copiilor li se cultivă, de multe ori, aspectele negative ale vieţii, ale firii omeneşti, care dau roade atunci când lumea se aşteaptă mai puţin. Au izbucniri de furie, de acaparare. Părinţii sunt foarte ocupaţi, iar copiii nu mai întâlnesc acasă căldura căminului.


Toţi aceia care acţionează împotriva predării religiei în şcoli nu îşi dau seama că toate aceste manifestări de violenţă sunt cauzate de lipsa educaţiei moral-religioase."

Victor Badea, psiholog
"Persoana devine un cod, iar relaţia umană este intermediată de o tastatură"


"Cauzele violenţei în şcoli trebuie căutate în imediata apropiere a mediului în care s-au structurat ca personalitate aceşti copii. "Lăsaţi copiii să vină la Mine!", a spus Iisus Hristos, arătând prin această afirmaţie că ei sunt curaţi din punct de vedere spiritual.

Dar când părinţii nu au timp pentru a răspunde nevoilor copiilor, iar viaţa socială este umbrită de nonvalori, nu le rămâne altceva de făcut decât să imite la întâmplare modelele de comportament la care au acces.

O simplă apăsare de buton le deschide uşa unei realităţi virtuale în care totul este posibil, dar nimeni nu le garantează că este şi benefic ceea ce fac. Valoarea creştină a iubirii aproapelui nu se reflectă în această lume a nimănui şi a tuturor, în care persoana devine un cod, iar relaţia umană este intermediată de o tastatură."

Marius Pieleanu, sociolog
"Modelele culturale sunt luate din afara familiei, a şcolii şi a Bisericii"


"În mod normal, familia, şcoala şi Biserica sunt instituţiile fundamentale prin care un copil se socializează, potrivit normelor şi valorilor existente la un anumit moment. Aceşti trei stâlpi ai socializării încă nu îşi manifestă prezenţa aşa cum ar trebui.

Din păcate, modelele culturale ale copiilor sunt luate din afara acestor instituţii, prin intermediul grupurilor de prieteni, al internetului, care a început să devină un instrument de socializare, şi al media. Televiziunea are un rol negativ în ceea ce priveşte transmiterea de valori acceptate social. Exhibiţionismul audio-vizual, manifestat prin prezentarea unor <> , a unor îmbogăţiţi peste noapte, creează sentimentul în rândurile adolescenţilor că se poate ajunge la un status ridicat eludând legea."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite