Razboiul carnii de porc, intre producatori si procesatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pretul carnii de porc a devenit, in ultima perioada, miza unui "razboi" intre producatori si procesatori. De ceva vreme, pe piata au aparut tot felul de zvonuri privind scumpirea masiva a acestui

Pretul carnii de porc a devenit, in ultima perioada, miza unui "razboi" intre producatori si procesatori. De ceva vreme, pe piata au aparut tot felul de zvonuri privind scumpirea masiva a acestui produs, unele dand ca sigura majorarea pretului la carnea de porc cu pana la 70%. Pe de o parte, producatorii ii acuza pe procesatori ca incearca sa induca ideea unei crize de carne si sa determine Guvernul sa aprobe un act normativ prin care sa scuteasca de taxe vamale importurile de carne de porc. "Toate zvonurile privind scumpirea carnii sunt niste minciuni gogonate. Sunt niste manipulari grosolane facute de procesatorii de carne pentru a obtine de la Guvern posibilitatea de a importa in continuare carne congelata cu taxe vamale zero. Zvonurile privind scumpirea carnii cu 90.000 de lei pe kilogramul de carcasa sunt aberatii, pretul la producator nici macar nu a ajuns la acest nivel", a declarat pentru Adevarul Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. Acesta sustine ca de la inceputul anului au existat intr-adevar anumite scumpiri din cauza anului agricol prost din 2003, motiv pentru care furajele au fost mult mai scumpe. "Sunt convins ca Guvernul nu se va lasa influentat de aceste presiuni si manipulari, deoarece acest an este foarte bun din punct de vedere agricol. Astfel, furajele vor fi mai ieftine si implicit costul carnii va fi mai scazut. Daca se va aproba decizia cu taxe vamale zero la importul de carne, va fi o catastrofa si pentru agricultori, care nu vor mai avea cui vinde cerealele", a adaugat Caruz. Pe de alta parte, Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, a respins acuzatiile producatorilor, spunand ca pretul ridicat al carnii de porc este determinat de dezechilibrul mare dintre cerere si oferta interna. "Practic, de la inceputul anului pretul carnii de porc a crescut cu 70%. Nu este vorba de o crestere cu acelasi procentaj in perioada urmatoare. Cantitatea interna de carne a fost departe de a acoperi cererea. Avem nevoie de scutirea temporara pe o perioada de cel putin 3-4 luni de taxe vamale pentru importurile de carne de porc. Avem nevoie de aceste importuri pentru ca, incepand din septembrie pana la sfarsitul anului, carnea de porc se scumpeste de obicei, tendinta confirmata in ultimii ani", a declarat pentru Adevarul Mihai Visan. El a adaugat ca a informat Ministerul Agriculturii despre situatia creata si ca a primit promisiuni de la oficialii ministerului ca vor fi luate masurile care se impun. Visan a recunoscut totusi ca in perioada urmatoare carnea de porc nu ar trebui sa se scumpeasca semnificativ, avand in vedere ca ne aflam in plina vara, cand consumul este mai redus. In replica, Gheorghe Caruz a spus ca importurile cu taxa vamala zero sunt nejustificate, deoarece in urmatoarele 2-3 saptamani va exista suficienta carne din productia interna pentru a acoperi cererea. "Nu este nici o criza de carne. In urmatoarele saptamani, piata va fi "inundata" de carne din productia interna, deoarece avem tot mai multe animale. Cred ca producatorii nici macar nu vor putea sa cumpere o cantitate atat de mare", a mai spus Gheorghe Caruz. De altfel, la targurile de animale din tara, pretul carnii de porc "in viu" oscila intre 40.000 si 60.000 de lei pe kilogram, in functie de zona, foarte departe de speculatiile privind scumpirea carnii de porc cu 80.000 de lei pe kilogram, asa cum erau zvonurile lansate in ultima vreme pe piata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite