Războiul bugetarilor din administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce ministrul muncii vrea să facă disponibilizări, sindicatul funcţionarilor publici susţine că există deficit de personal. Iniţiativa ministrului muncii, Paul Păcuraru, de a

În timp ce ministrul muncii vrea să facă disponibilizări, sindicatul funcţionarilor publici susţine că există deficit de personal.

Iniţiativa ministrului muncii, Paul Păcuraru, de a propune guvernului reducerea cu zece la sută a costurilor din administraţia centrală şi locală, ca posibilă rezolvare a deficitului de forţă de muncă din alte sectoare, a stârnit reacţia dură a sindicatelor. În totală contradicţie cu ministrul muncii, liderii sindicali reclamă deficitul de personal din administraţia publică.

Cea mai vehementă reacţie a venit din partea Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "Sed Lex". Potrivit liderului acesteia, Vasile Marica, numărul funcţionarilor publici, care reprezintă 97 la sută din totalul angajaţilor în administraţia publică centrală şi locală, este subdimensionat la nivel naţional. "În momentul de faţă, există aproximativ un milion de bugetari în administraţie, iar necesarul, pentru a face faţă în toate domeniile, ar fi de 1,3 milioane", a declarat Vasile Marica.

Liderul sindical a mai precizat că, în privinţa funcţionarilor publici, din 13.000 de posturi, sunt ocupate doar aproximativ 92.000. Administraţia publică centrală şi locală este compusă din funcţionari publici, pe de o parte, care reprezintă 97 la sută, şi 3 la sută sunt personal contractual din domeniul administrativ, curăţenie, secretariat şi achiziţii.

La ora actuală, funcţionarii publici ar fi subdimensionaţi ca număr la nivel naţional. În privinţa atitudinii pe care o vor adopta sindicatele, Vasile Marica nu este hotărât. "Deocamdată, nu ne-am lămurit ce vrea ministrul muncii. Mai întâi, a declarat că trebuie redus numărul funcţionarilor publici, apoi s-a referit la bugetari, pentru ca, în final, să spună că personalul din administraţia publică locală ar fi prea numeros.

Vom lua o atitudine concretă, abia când vom fi chemaţi la negocierea bugetului pentru anul viitor", a mai declarat liderul "Sed Lex". Potrivit acestuia, ministrul muncii s-a hazardat când s-a lansat pe o temă, în totală necunoştinţă de cauză.

PSD este împotrivă

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a făcut, ieri, un apel la guvern, solicitând reconsiderarea poziţiei Executivului faţă de decizia de a reduce numărul salariaţilor din administraţia publică, concomitent cu diminuarea salariilor acestora.

"Credem că reducerea de salarii în administraţia publică şi reducerea numărului funcţionarilor publici, mai ales la nivelul administraţiei locale, este o greşeală în acest moment. Facem un apel la guvern, să reconsidere această poziţie", a precizat Geoană.

Liderul PSD a mai spus că, potrivit evaluării făcute de social-democraţi, se pot face reduceri birocratice de peste 1%, dar printr-o mai bună gestionare a fondurilor publice. "Pe de o parte ne plângem că nu ştim să absorbim fonduri europene şi că guvernul Alianţei şi guvernul actual au reuşit marea performanţă de a absorbi aproape 0% din fondurile comunitare, pe de altă parte spunem că nu avem bani să plătim funcţionarii publici şi că trebuie să reducem numărul acestora", a arătat Geoană.

Iniţiativă controversată

Paul Păcuraru a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va propune guvernului reducerea cu 10% a costurilor din administraţia centrală şi locală, unde numărul de angajaţi a crescut în ultimul an cu peste 100.000. Potrivit acestuia, iniţiativa ar putea să fie soluţia pentru problema deficitului de forţă de muncă din alte sectoare.

"În timp ce industria românească traversează o criză majoră de forţă de muncă, schema de personal din aparatul administraţiei centrale şi locale se hiperdimensionează, de aceea voi propune guvernului reducerea cu 10% a costurilor din acest sector", a declarat ministrul muncii.

El a explicat că obiectivul poate fi îndeplinit atât prin restructurarea propriu-zisă a schemei de personal, cât şi prin plafonarea fondului de salarii din administraţie, la construcţia bugetului aferent anului viitor. Paul Păcuraru a omis însă să spună cum salariaţii din administraţie disponibilizaţi vor putea acoperi deficitul de personal din sectoare de activitate unde este nevoie de forţă de muncă specializată.

"Deficitul de personal este o chestiune reală"

În totală contradicţie cu liderii de sindicat, directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Eugen Preda, susţine iniţiativa ministrului muncii. Potrivit acestuia, redirecţionarea salariaţilor disponibilizaţi către alte societăţi care au nevoie de personal ar putea fi o soluţie viabilă pentru eliminarea deficitului de personal.

"Deficitul de personal este o chestiune reală şi îl resimţim. Există o cerere foarte mare de forţă de muncă din partea angajatorilor", a declarat Eugen Preda. Cât despre eliminarea plăţilor compensatorii pentru cei disponibilizaţi, acestea nu-şi vor mai avea rostul în cazul în care salariaţii pot fi redirecţionaţi către alte societăţi.

"Există un contrast evident. Pe de o parte, ne costă foarte mulţi bani de la buget pentru plata salariilor compensatorii, iar pe de altă parte, avem deficit de personal. De ce să ţinem o armată de oameni pe salariul minim pe economie, timp de doi ani, când aceştia pot munci foarte bine în altă parte, unde este nevoie de ei?", a mai spus directorul ANOFM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite