„Războiul balenelor“, o cauză nobilă, dar riscantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de mâine, Animal Planet prezintă cea de-a doua serie a documentarului, în fiecare miercuri, de la ora 21.00. După cooptarea a noi voluntari în echipă, ecologiştii de pe nava Steve Irwin continuă lupta împotriva pescuitului ilegal de balene, chiar dacă uneori îşi pun în pericol viaţa.

În noua serie, echipajul vasului Steve Irwin trece prin situaţii mai periculoase şi mai controversate ca oricând în încercarea de a opri vânătoarea de balene. Cele 11 episoade prezintă lupta ecologiştilor cu vânătorii de balene, dar şi cu forţele naturii, care nu o dată au îngreunat sau au periclitat misiunea navei.

În timp ce multe tinere candidate la titlurile de Miss mărturisesc că vor să salveze balenele, Paul Watson, căpitanul vasului, şi oamenii săi chiar o fac şi promit cea mai intensă campanie împotriva vânătorii de balene.

Fie că fac manevre printre sloiurile de gheaţă din Antarctica sau intră în carantină pentru că ar putea fi contaminaţi cu antrax, fie că se interpun, la propriu, cu nava lor, între două baleniere, membrii echipajului nu precupeţesc nimic pentru a-şi atinge scopul: acela de a stopa vânătoarea de balene şi de a a proteja aceste mamifere.

Uneori, voluntarii veniţi din ţări ca Australia, SUA, Canada, Marea Britanie, Africa de Sud, Suedia, Germania, Ungaria şi Japonia recurg ei înşişi la arme murdare şi lansează bombe cu gaze urât mirositoare asupra balenierelor.

Episoadele din noua serie prezintă ciocnirile cu vase din flotila japoneză, una dintre „ţintele“ preferate ale căpitanului Paul Watson. În Japonia sunt vânate în fiecare an aproximativ 900 de balene.

Carnaj în numele ştiinţei

Deşi această ţară a stopat oficial vânătoarea de balene în 1986, anual sunt capturate sute de exemplare din cauza unei breşe care permite vânătoarea în scopuri ştiinţifice, potrivit Green Report. Mare parte din carnea de balenă ajunge însă în magazine şi la restaurante.

Vânătoarea de balene este o practică întâlnită încă din anul 3.000 Î.Hr, dar a început să se dezvolte în secolul al XVII-lea.

A luat amploare în secolul al XIX-lea, datorită cererii mari de ulei de balenă, şi în secolul XX, când din grăsimea de balenă se producea un tip de margarină, iar carnea era destinată consumului.

La sfârşitul anilor 1930, mai mult de 50.000 de balene erau omorâte anual. 

Eroul protecţiei mediului

Canadianul Paul Watson este expert în conservarea speciilor sălbatice marine, ecologist şi instructor universitar. A fondat organizaţia de mediu Sea Shepherd, a condus mai multe expediţii Greenpeace şi a fost inclus de revista „Time“ pe lista eroilor protecţiei mediului în secolul XX.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite