"Razboiul Stelelor demonstreaza cum o democratie poate deveni dictatura"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episodul final al celebrului serial cinematografic abunda in aluzii stravezii la adresa "imperiului Bush"

Cu mult timp in urma, intr-o galaxie aflata la mari, mari departari"... Cine nu isi aduce aminte de cuvintele care, cu 28 de ani in urma, precedau primele imagini ale celui mai faimos serial cinematografic din istorie? Dupa scurgerea a aproape trei decenii, la Cannes, serialul a luat sfarsit prin prezentarea in avanpremiera a episodului final, al saselea, Razbunarea lui Sith, asteptat cu un enorm interes. Devenit un adevarat fenomen, care a fascinat generatii intregi de spectatori, Razboiul Stelelor s-a transformat intr-o aface- re fabuloasa, incasarile la box-office ale primelor cinci episoade ridicandu-se la cifra astronomica de 3,4 miliarde de dolari, in vreme ce vanzarea produselor derivate - de la figurine, machete-jucarii ale navelor spatiale, "sabii electronice" pana la stilouri, insigne, tricouri, lenjerie de pat, jocuri video - depaseste 9 miliarde de dolari, fara a mai pune la socoteala cifrele de afaceri reprezentand desfacerea de casete si DVD-uri.
Paralele neasteptate cu razboiul din Vietnam si cel din Irak
Realizatorul George Lucas, care este si producatorul si scenaristul intregului ciclu, a rezervat publicului o surpriza de proportii, recunoscand, la Festivalul de la Cannes, ca episodul-cheie, Razbunarea lui Sith, poate fi considerat ca o parabola cu adresa directa la actuala politica americana: "Republica galactica are de facut fata atacului unor forte din afara... democratia este in pericol, iar cel aflat la carma republicii atata si speculeaza isteria locuitorilor. Nimeni nu stie daca adevarata primejdie o reprezinta insurgentii ori liderul insusi al republicii", rezuma el subiectul filmului. Cand a conceput primele parti, afirma Lucas, s-a gandit la razboiul din Vietnam si la fostul presedinte Nixon, intentionand sa examineze "mecanismele democratiei si cedarea de catre Senat a prerogativelor sale in mainile unui dictator". O asemenea situatie isi are radacinile adanc in trecut. "Am dorit sa arat cum o democratie poate deveni dictatura, cum cineva se poate transforma dintr-un personaj pozitiv intr-unul malefic", a explicat el, intr-o conferinta de presa. "Am studiat multa vreme istoria, perioada Imperiului roman, ca si cele intamplate in Franta, cand, dupa revolutie, puterea a fost preluata de Napoleon. Sau evenimentele din Germania si venirea la putere a lui Hitler. Asemenea teme se repeta, demonstrand cum o democratie se poate pierde in hatisurile dictaturii. Exista intotdeauna amenintari exterioare. Chiar si in SUA pot exista probleme de acest gen. Studiind istoria, nu mi-am inchipuit ca pot exista asemenea paralele cu prezentul. Sper ca tara noastra sa nu treaca prin asa ceva. Poate acest film va avertiza impotriva unei astfel de primejdii". Cand a fost realizat primul episod, in 1977, lumea trecea prin razboiul din Vietnam. "In acea epoca, noi, americanii, nu-l consideram pe Saddam Hussein ca dusman, ci ii ofeream arme de distrugere in masa pentru a le folosi impotriva Iranului. Exista o paralela stupefianta intre razboiul din Vietnam si cel din Irak, intre cele intamplate cu decenii in urma si evenimentele actuale", a conchis cineastul.
Data afara pe usa, politica reintra pe fereastra...
Pentru a se face si mai bine inteles, el a presarat scenariul filmului cu o serie de aluzii stravezii. La un moment dat, eroul Anakin Skywalker, care va deveni geniul raului, Darth Vader, pune problema sub forma unei dileme: "Ori sunteti cu mine, ori sunteti inamicii mei", cu trimitere directa la cuvintele lui Bush dupa atentatele din 11 septembrie 2001: "Ori sunteti cu noi, ori sunteti impotriva noastra in lupta cu terorismul". Iar un alt personaj afirma: "Asa se prabuseste democratia, in aplauze furtunoase". ...Parca am asista la niste secvente din filmul polemic al lui Michael Moore, Fahrenheit 9/11, care a luat, anul trecut, la Cannes, marele premiu, si nu la o productie SF. Chiar daca, spre deosebire de cele ce s-au intamplat atunci, organizatorii si-au propus, de data aceasta, ca polemicile de ordin politic sa fie excluse de la Festival, dupa cum se vede, data afara pe usa, politica a reintrat pe fereastra... Oricum, realizatorul a primit un trofeu special al Festivalului, care i-a fost inmanat la capatul unei ceremonii fastuoase, desfasurata la bordul celui mai impozant si luxos transaatlantic din lume, Queen Mary 2. Iar la Londra a avut loc un spectacol-maraton, care a inceput la 7,30 dimineata si s-a terminat dupa miezul noptii, fiind prezentate in acest rastimp toate cele sase episoade ale serialului. Sala cinematografului respectiv era plina pana la refuz, multi dintre doritori ramanand pe dinafara. Premiera mondiala a episodului final, Razbunarea lui Sith, urmeaza sa aiba loc pe 19 mai. Pentru a fi siguri ca nu vor pierde acest moment, socotit "istoric", numerosi fani s-au postat inca de acum cateva saptamani in fata cinematografelor respective, unde si-au amenajat paturi de campanie, in corturi special instalate. Nebunia "Razboiul Stelelor" nu da semne de a fi luat sfarsit...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite