Războiul dintre SUA şi Iran, inevitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămânalul londonez "Sunday Telegraph" a intrat în posesia unor informaţii secrete, potrivit cărora oficialităţi ale Ministerului Apărării britanic urmează să se întâlnească astăzi

Săptămânalul londonez "Sunday Telegraph" a intrat în posesia unor informaţii secrete, potrivit cărora oficialităţi ale Ministerului Apărării britanic urmează să se întâlnească astăzi cu diplomaţi ai Foreign Office-ului şi cu reprezentanţi ai cabinetului premierului Blair pentru a examina eventualitatea unui atac împotriva Iranului şi consecinţele pe plan internaţional ale unui asemenea atac.
Oficialităţile britanice ar fi ajuns la concluzia că o astfel de eventualitate nu mai poate fi evitată, în condiţiile în care Teheranul refuză să se conformeze cererii ONU de îngheţare în decurs de 30 de zile a programului său de îmbogăţire a uraniului, ca etapă premergătoare a creării unor bombe nucleare proprii. Guvernul american ar dori ca operaţiunea militară să aibă un caracter multilateral, dar oficialităţile militare britanice consideră că administraţia Bush este gata să pornească un asemenea atac şi de unul singur sau cu asistenţa Israelului, în absenţa unui sprijin internaţional. Aceleaşi oficialităţi sunt de părere că atacul se va limita la o serie de atacuri împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, un asalt terestru fiind deocamdată exclus. Pentru început, de la bordul navelor de suprafaţă şi al submarinelor americane aflate în Golf vor fi lansate rachete de croazieră de tipul Tomahawk pentru a distruge artileria antiaeriană care protejează instalaţiile nucleare şi a croi astfel drum bombardierelor invizibile B2. Aceste avioane sunt echipate cu bombe BLU-28, de 2,5 tone, capabile să distrugă buncărele ultrasofisticate din beton. Dezvăluirile săptămânalului britanic contrastează puternic cu declaraţiile făcute luna trecută de ministrul de externe britanic Jack Straw, conform cărora un atac antiiranian este "de neconceput".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite