"Razboiul din Irak - o tragica greseala"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Grupului de Ancheta asupra Irakului spulbera definitiv mitul armelor irakiene de distrugere in masa Masivul raport (trei volume, insumand aproape 1.000 de pagini), rod al unor ample

Raportul Grupului de Ancheta asupra Irakului spulbera definitiv mitul armelor irakiene de distrugere in masa Masivul raport (trei volume, insumand aproape 1.000 de pagini), rod al unor ample investigatii intreprinse timp de un an si jumatate de catre Grupul de Ancheta asupra Irakului, prezentat miercuri in fata Congresului american, pune definitiv capat mitului despre existenta armelor irakiene de distrugere in masa - principalul argument invocat de SUA pentru justificarea interventiei militare din martie 2003 impotriva regimului lui Saddam Hussein. Intocmit pe baza depozitiilor a 1.200 de militari, de experti in arme de distrugere in masa si de analisti ai serviciilor secrete din SUA, ca si in urma interogarii unor inalte oficialitati ale fostului regim de la Bagdad, inclusiv Saddam Hussein si mana sa dreapta, Tariq Aziz, fost vicepresedinte al guvernului irakian si ministru de Externe, raportul conchide ca Irakul si-a distrus stocurile sale de arme interzise la numai cateva luni dupa razboiul din Golf, din 1991 (prima interventie americana) - ultima sa instalatie secreta, pentru fabricarea de substante toxice, fiind eliminata in 1996. Pe de alta parte, capacitatea sa de a produce asemenea arme se erodase apreciabil in momentul invaziei americane din primavara anului trecut. Inspectorul principal american Charles Duelfer, seful amintitului Grup, afirma ca Saddam si-a lichidat stocurile de arme interzise cu scopul anume de a obtine ridicarea sanctiunilor dictate de ONU, dar ca, odata atins acest obiectiv, intentiona sa reia constructia acestor arme, profitand si de posibilitatile deschise de programul "petrol contra hrana", care usura intr-o oarecare masura aceste sanctiuni. In acelasi timp, Duelfer recunoaste ca nu a gasit dovezi care sa ateste "un efort concertat din partea Irakului de a-si relua programele de inarmare". Concluziile raportului, scrie cel mai important cotidian american New York Times, confirma afirmatiile repetate ale Irakului, in perioada de dinaintea izbucnirii ostilitatilor, ca nu poseda arme chimice si biologice (de cele nucleare neputand fi vorba) si "indica distanta enorma dintre sustinerile Administratiei Bush, bazate de rapoartele serviciilor secrete, si constatarile anchetatorilor americani la capatul unor investigatii care au durat 15 luni".
Administratia Bush si guvernul Blair - in dificultate
Dezvaluirile documentului, descris de acelasi ziar ca fiind "cea mai autorizata incercare de a explica misterul din jurul Irakului in intervalul dintre 1991-2003", au deschis o adevarata cutie a Pandorei, adversarii razboiului, care se simt acum "razbunati", reluandu-si cu vigoare sporita ofensiva. "Am invadat o tara straina, mii de oameni au murit si toate acestea in conditiile cand Irakul nu a reprezentat niciodata un pericol serios", a declarat senatorul democrat John D. Rockefeller IV (statul Virginia de Vest), care a caracterizat raportul ca "un document devastator". Potrivit fostului ministru de Externe britanic, laburistul Robin Cook, raportul demonstreaza ca razboiul din Irak a fost "o greseala tragica". Am fi putut ajunge la aceleasi concluzii, a spus el, daca seful inspectorilor ONU, Hans Blix, ar fi fost lasat sa-si duca treaba la capat. "S-ar fi crutat astfel viata a peste 10.000 de oameni", a punctat fostul ministru laburist. Blix insusi si-a exprimat speranta ca acum Administratia Bush si guvernul Blair vor admite ca invazia Irakului a fost o eroare. Aflat in Etiopia, premierul britanic Tony Blair a recunoscut ca raportul, prin concluziile sale, "a dezvaluit o situatie mult mai complicata decat au crezut multi", adaugand, intr-un acces de sinceritate: "Asa cum trebuie sa accept acum realitatea ca nu au existat stocuri de arme gata sa fie desfasurate, sper ca si altii vor avea onestitatea sa admita ca raportul arata ca sanctiunile (ONU - n.r.) nu au avut efectul dorit". Cat despre SUA, se asteapta ca dezvaluirile raportului sa constituie o arma puternica in actuala campanie pentru alegerile prezidentiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite