Războiul din Irak a împlinit trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcările pacifiste din ţările aliate au marcat evenimentul prin zeci de manifestaţii de protest

Împlinirea a trei ani de la izbucnirea războiului din Irak a fost întâmpinată în toată lumea cu un val de demonstraţii de protest. La Washington, Londra, Copenhaga, Ankara, Atena, Sydney, Caracas, Tokio, Seul şi Kuala-Lumpur, militanţii pacifişti au cerut încetarea intervenţiei, majoritatea apelurilor lansate acuzând trupele aliate de propagarea violenţelor din această ţară.
La Washington, o mie de manifestanţi s-au adunat, sâmbătă, în apropiere de Times Square din centrul New Yorkului, pentru a denunţa războiul din Irak şi a cere retragerea trupelor americane care sunt desfăşurate acolo. "Opinia publică este acum masiv cu noi, în timp ce fiecare zi care trece arată că ocupaţia este cauza violenţei în Irak", a afirmat Dustin Langley, un membru al grupului "Trupele afară acum", organizator al manifestaţiei. În Capitala Marii Britanii, al doilea aliat al SUA, apelul organizaţiei "Opriţi războiul" a adunat aproximativ 15.000 de persoane. Manifestaţii masive au avut loc în Turcia, atât la Ankara, dar şi în alte oraşe din provincie, participanţii purtând pancarte cu mesaje precum "Criminalilor!" sau "Plecaţi acasă!". Proteste similare s-au desfăşurat şi în Japonia, 2.000 de persoane adunându-se în centrul capitalei, Tokyo, pentru a cere guvernului retragerea trupelor din Irak. Ei au scandat "Opriţi războiul!" şi "Nu îi mai omorâţi pe irakieni!".
"Nu putem cere statelor estice să se întoarcă în lagărul sovietic"
Presiunea străzii i-a determinat pe oficialii americani să contraatace cu declaraţii. Într-un interviu acordat "Washington Post", secretarul de stat pentru apărare, Donald Rumsfeld, a declarat că retragerea din Irak ar echivala cu revenirea Germaniei postbelice sub controlul naziştilor. "Ar fi ca şi cum le-am cere statelor libere din Europa de Est să se întoarcă sub dominaţie sovietică", a conchis oficialul american, dând dovadă de o mare putere de comparaţie. Preşedintele Bush s-a exprimat în acelaşi sens, afirmând pentru presa americană că decizia atacării Irakului a fost una bună. Preşedintele şi-a exprimat convingerea că, în curând, violenţele şi atentatele din Irak vor înceta, demonstrând justeţea politicii americane.
Allawi - "Irakul este în război civil"
Pe de altă parte, într-un interviu acordat BBC, fostul premier interimar al Irakului Iyad Allawi a atras atenţia că ţara sa se află în mijlocul unui război civil, ale cărui consecinţe ar putea afecta şi Europa, şi Statele Unite. "Este neplăcut, dar noi suntem în război civil. În fiecare zi pierdem în medie câte 50-60 de persoane în întreaga ţară, poate chiar mai mult. Dacă acesta nu este un război civil, atunci numai Dumnezeu mai poate spune ce este", s-a întrebat retoric Allawi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite