Războiul din Irak a ajutat la răspândirea terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul din Irak a creat o nouă generaţie de militanţi islamici radicali, al căror număr a crescut rapid după 11 septembrie 2001, se apreciază într-un raport al serviciilor secrete

Războiul din Irak a creat o nouă generaţie de militanţi islamici radicali, al căror număr a crescut rapid după 11 septembrie 2001, se apreciază într-un raport al serviciilor secrete americane, citat ieri în cotidienele americane "The New York Times" şi "The Washington Post".
Potrivit raportului de 30 de pagini - "National Intelligence Estimatez" (NIE) -, islamismul radical şi ideologia jihadistă s-au răspândit în toată lumea, în principal ca urmare a războiului din Irak. "Documentul conchide că mişcările islamice radicale s-au extins de la Al-Qaida şi grupările afiliate acesteia pentru a include în momentul de faţă o nouă clasă de celule, inspirate de conducerea Al-Qaida, dar fără legătură cu Osama bin Laden sau cu apropiaţii acestuia, notează "The New York Times". Acest document reprezintă prima evaluare oficială a terorismului global realizată de către serviciile secrete americane, după începerea războiului din Irak, în martie 2003, şi reprezintă părerea consensuală a 16 servicii secrete americane. Unele dintre concluzii confirmă previziunile formulate în ianuarie 2003 de către principalul think-tank strategic pentru comunitatea serviciilor secrete americane, National Intelligence Council, potrivit căruia războiului din Irak ar putea spori sprijinul pentru islamismul radical. NIE examinează felul în care internetul a ajutat la răspândirea ideologiei jihadiste şi cum cyberspace-ul a devenit un loc de refugiu pentru operaţiunile teroriste care nu mai puteau găsi refugii geografice, în ţări precum Afghanistanul, mai scrie "The New York Times". Potrivit aceleiaşi surse, peste 12 oficiali americani şi experţi din afara serviciilor secrete ştiau de existenţa documentului NIE, finalizat în luna aprilie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite