Războinicul luminii neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

stinge focul. În această logică lucrează miliardarul din Pipera şi speculează până la ultimul cadru de televiziune sărăcia şi ignoranţa populaţiei de la periferia societăţii. Oameni

stinge focul. În această logică lucrează miliardarul din Pipera şi speculează până la ultimul cadru de televiziune sărăcia şi ignoranţa populaţiei de la periferia societăţii. Oameni loviţi de soartă - cum au fost cei de la inundaţii -, şomeri, credincioşi fanatici, ei sunt ţintele lui Becali şi spre care se îndreaptă pentru a le deveni mântuitor. Gigi Becali atacă în zonele nevralgice ale societăţii, acolo unde sunt probleme cronicizate şi unde administraţia locală, statul, clasa politică sunt incapabile să dea soluţii imediate. A spune că aceasta nu este o strategie de creştere a popularităţii şi de antamare de voturi pentru proximele alegeri este o făţărnicie care depăşeşte şi spectacolul ieftin al aruncatului cu bancnote şi salam în populaţie.
Dincolo de strategia lui Gigi Becali, de a demonstra că e mai bun decât autorităţile, este însă efectul devastator al pierderii încrederii populaţiei în sistemele democratice. În naivitatea lor, nevoiaşii cred că şi factura pe luna viitoare tot Becali le-o va plăti şi dacă n-o fi patronul Stelei, va veni altcineva, că altfel iar ies în stradă şi dau foc şi fac tămbălău. Referitor direct la locuitorii din cartierul Zăbrăuţi, se vede că n-au învăţat nimic din experienţa cu Vanghelie, care le-a dat mici şi bere la alegeri şi apoi câte un ajutor social ca să rămână prieteni, dar când toate astea s-au păpat, nici Vanghelie n-a mai avut de unde să scoată.
A venit acum Războinicul luminii să-i rebranşeze la reţea şi l-a detronat pe Vanghelie instantaneu.Interesant este că protestatarii au scos pancartele cu "Să vină Becali!" înainte ca acesta să ia iniţiativa unui nou act de filantropie televizată. Există, aşadar, în conştiinţa celor mulţi ideea că miliardarul din Pipera este un salvator al naţiunii, un haiduc urban. De data aceasta, l-au încoronat pe Becali ca Războinic al luminii neplătite, care se luptă şi cu Electrica, şi cu primăria, şi cu jandarmii, iar idolul nu a ezitat să vină în mijlocul lor şi să le dea binecuvântarea, cocoţat pe Mercedesul de serviciu.Din această perspectivă, se dezvoltă un mare pericol, acela ca nemulţumiţii de orice fel să nu mai respecte regulile comunităţii şi, prin acţiuni de forţă, să calce în picioare autorităţile în numele haiduciei de tip Becali. Mass-media, atâta timp cât reflectă sec evenimentele şi nu ia o atitudine civică, nu face decât să se pună în slujba lui Becali, oferindu-i propagandă gratuită.Din acest tablou al Ferentariului răsculat nu trebuie să lipsească elementul infracţional. E ştiut că, trecând peste sărăcia protestatarilor, aceştia erau în mare parte infractori. Fură curent şi nu se sfiesc s-o recunoască. Acţiunea de restabilire a legalităţii, începută de autorităţi, a fost discreditată însă în cinci minute, cu banul jos. Cu 13 miliarde de lei vechi, Becali a anulat toate acuzele de furăciune şi i-a trimis după ţigări pe toţi cei care încercau să negocieze o situaţie de normalitate contractuală cu furnizorii de curent electric. Cu banul jos, Becali rezolvă o Românie care nu mai are decât o grijă: să achite cablul să-l vadă pe Războinic la televizor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite