Război între rromi şi poliţişti la Reghin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul Apalina din Reghin, populat cu rromi, a fost teatrul unui minirăzboi purtat, în seara zilei de 7 septembrie, de rezidenţii zonei cu poliţişti şi trupe DIAS care veniseră pe urmele

Cartierul Apalina din Reghin, populat cu rromi, a fost teatrul unui minirăzboi purtat, în seara zilei de 7 septembrie, de rezidenţii zonei cu poliţişti şi trupe DIAS care veniseră pe urmele unor infractori recidivişti. În consecinţă, 15 rromi şi doi luptători DIAS au ajuns la SMURD şi la Spitalul Clinic Judeţean din Târgu Mureş, medicii declarând că rănile combatanţilor sunt, totuşi, uşoare.
Conflictul a izbucnit după ce un ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Mureş, aflându-se pe terasa unui bar din Reghin, din apropierea cartierului Apalina, a fost acostat de doi indivizi, B. Augustin, de 33 ani, şi C. Attila, de 27 ani. Aceştia, cunoscuţi cu antecedente penale, fuseseră cercetaţi anterior de poliţist într-un dosar penal, în care sunt acuzaţi de furtul casei de bani de la Primăria comunei mureşene Gorneşti. Poliţistul a chemat întăriri, iar maşinile forţelor de ordine au fost înconjurate de oamenii care au început să arunce cu bolovani, iar pe oamenii legii i-au atacat cu pari şi cu furci. S-a ajuns la o încăierare generală, în care au fost implicaţi 13 poliţişti, dintre care opt luptători DIAS, şi câteva sute de rromi. Trupele speciale au folosit gloanţe de cauciuc, fumigene, respectiv gaze lacrimogene, iar rezidenţii cartierului din Reghin, bărbaţi, femei şi copii, au ripostat în forţă spărgând geamurile maşinilor de poliţie. Până la urmă, oamenii au fost potoliţi, poliţia operând arestări. Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele care au dus la izbucnirea conflictului. Anul trecut, atât unii consilieri locali din Reghin, cât şi şeful IJP Mureş, Nicolae Căbulea, au atras atenţia asupra faptului că, oricând, un nou conflict interetnic, similar celui din Hădăreni, este foarte posibil să apară în cartierul Apalina din Reghin. Există zeci plângeri înregistrate la poliţie şi primărie, privind furturile cetăţenilor de etnie rromă. "A le face locuinţe, a le trage gaz şi apă, stând în grupuri compacte, e inutil. Într-o zi normală, pe străzile din cartier e ca la cort - ţiganii cântă, dansează, beau, copiii se joacă în ţărână. Dacă îl chemi pe vreunul la lucru, azi l-ai plătit şi mâine nu mai vine. Chiar în curtea mea au intrat şi au furat. M-am dus la poliţie şi mi s-a spus că hoţul e omul lor, care e ciripitor, şi a ajutat poliţia să prindă mulţi alţi hoţi de fier vechi...", a declarat consilierul local Gheorghe Anton.
Prezent la Târgu Mureş, cu prilejul scandalului din cartierul Apalina din Reghin, chestorul Gheorghe Popa, adjunctul şefului Poliţiei Române, a dezvăluit că poliţistul reghinean de la care a pornit conflictul este rrom şi acuzat de cei din etnia sa de trădare. "Voi avea o discuţie cu liderul rromilor din cartier pentru a se aplana eventualele conflicte viitoare", a declarat chestorul Gheorghe Popa. Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că cei doi rromi au fost arestaţi şi anchetaţi de organele de justiţie. "E o situaţie neplăcută, de care ne izbim în peste 40 la sută din cazuri", s-a plâns adjunctul Gheorghe Popa, care a recunoscut stânjenit că până ieri la ora 16,30 cei doi infractori nu fuseseră încă prinşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite