Război politic pe şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii democraţi buzoieni şi ieşeni acuză guvernul că alocă fonduri pentru repararea şcolilor în mod discreţionar. O acţiune politică, susţine reprezentantul executivului O

Primarii democraţi buzoieni şi ieşeni acuză guvernul că alocă fonduri pentru repararea şcolilor în mod discreţionar. O acţiune politică, susţine reprezentantul executivului

O hotărâre de guvern din data de 7 august care priveşte alocarea de fonduri pentru repararea a peste 2.300 de unităţi de învăţământ din teritoriu a inflamat spiritele democraţilor din Iaşi şi Buzău. Primarii pedişti au mers cu jalba-n proţap la Prefecturi, pe motiv că în hotărârea care nu a fost publicată în "Monitorul Oficial" sunt prevăzute sume mult mai mari pentru obiective administrate de primari ai PNL. Executivul, prin Ministerul Educaţiei, îi contrazice însă.

Senatorul PD de Iaşi Dan Cârlan l-a atacat, ieri, în termeni duri, pe Cristian Adomniţei, ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului. Democratul l-a acuzat pe Adomniţei că dirijează banii de la bugetul de stat exclusiv pe criterii politice şi l-a numit "pedepsitor de copii".

Liderul democrat de Iaşi susţine că ministrul a tăiat cu bună ştiinţă de pe lista finanţărilor mai multe şcoli din comune ai căror primari sunt din PD. "Marţi, 7 august, guvernul a adoptat o nouă hotărâre prin care alocă, din bugetul Educaţiei, peste 100 milioane de euro unui număr de 2.344 de şcoli şi grădiniţe din ţară, din care 83 în judeţul Iaşi. Din 83 de obiective finanţate au fost introduse doar şase comune cu primari PD", a declarat Dan Cârlan.

"Deţinem o copie a proiectului"

Întrebat de reporterul "Adevărul" de unde deţine aceste date, în condiţiile în care hotărârea de guvern la care a făcut referire nu a fost încă publicată în "Monitorul Oficial", democratul a dat un răspuns cel puţin surprinzător: "În 7 august, în mapa de şedinţă a membrilor guvernului a stat acest proiect de hotărâre. Nu are importanţă de unde am informaţiile. Important este că noi deţinem o copie a proiectului din care se observă că în toată ţara primarii PD au fost pedepsiţi şi persecutaţi politic", s-a mulţumit acesta să răspundă. Senatorul a mers ieri, secundat de 17 primari din filiala pe care o conduce, la Prefectura Iaşi pentru a înmâna prefectului un protest "faţă de această nedreptate".

"Am primit materialul domnului senator. Îl voi transmite pe cale ierarhică instituţiilor statului. Altceva nu vreau să comentez pentru că nu vreau să intru într-un joc politic", a declarat, pentru "Adevărul", Nicuşor Păduraru, prefectul Iaşiului. La ieşirea din prefectură, senatorul a mai trimis o săgeată către fostul său coleg de partid, ministrul Cristian Adomniţei. Democratul i-a cerut demisia, argumentând că ministrul se află într-o gravă impostură şi că nu mai are calitatea morală de a fi ministru.

Replica ministerului nu a întârziat să apară

"Ministerul a alocat şi alocă bani în funcţie de necesităţile comunităţilor, de priorităţile existente în finanţarea infrastructurii şcolare, neţinând cont de culoarea politică a unui primar sau a altuia. Pentru Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, copiii din România nu au culoare politică", ne-a declarat consilierul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului, Mirabela Amarandei.

La nivelul judeţului Iaşi au fost alocate, prin hotărâre de guvern, o serie de fonduri pentru investiţiile în şcoli. Prin Hotărârea de Guvern 300 din 28 martie 2007 s-au repartizat unităţilor de învăţământ ieşene peste 200 milioane de euro. Fondurile au fost direcţionate spre obiective din aproximativ 30 de localităţi din judeţul Iaşi, dintre care 13 au primari democraţi.

Reclamaţii pediste şi la Buzău

Prevederile hotărârii de guvern din 7 august i-au adus cu jalba-n proţap la prefectură şi pe pediştii buzoieni. Joi, peste 30 de primari aparţinând acestui partid au mers, în frunte cu deputatul Cezar Preda, la Prefectura judeţului Buzău, pentru a-l informa pe reprezentantul guvernului în teritoriu despre faptul că Executivul a repartizat fondurile pentru refacerea şcolilor "pe criterii politice".

"Am avut o întâlnire cu prefectul, la solicitarea noastră. Întâlnirea a avut ca scop informarea prefectului asupra modului în care s-au întocmit listele de investiţii la şcoli, liste în care, pe criterii politice, nu s-au regăsit decât şcoli şi instituţii care sunt în comune administrate de primari liberali sau social-democraţi. I-am spus că nu este corect aşa ceva, că, din inventarul nostru, la nivelul judeţului Buzău, la 52 de unităţi şcolare au fost blocate investiţiile.

Unele sunt la nivelul acoperişului, altele sunt la nivelul de a le fi terminată investiţia", a declarat Cezar Preda, la ieşirea de la întrevederea cu prefectul Gabriel Balaban. Potrivit democraţilor buzoieni, pe lista de investiţii în infrastructura şcolară care nu a fost dată însă publicităţii până acum se află 32 de comune, dintre care doar două sunt conduse de primari ai Partidului Democrat.

Inspectorul şcolar, acuzat şi el

Principalul acuzat de primarii PD nu este însă guvernul, ci adjunctul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Buzău, Dumitru Ene, care în opinia lor ar fi solicitat fonduri după preferinţele politice. Acesta se disculpă însă: "Eu am trimis la minister o listă cu 119 obiective şi este normal ca finanţarea să se facă pe rând. Stabilirea listei cu priorităţi este o chestiune care depăşeşte Inspectoratul Şcolar". Judeţului Buzău i-au fost alocate, pe 28 martie 2007, prin H.G. 300, 6,5 milioane lei pentru lucrările de reparaţii la 54 de unităţi de învăţământ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite