Război al intereselor pe tema scumpirii gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, şi distribuitorii de gaze au opinii diferite când vine vorba de preţul gazelor naturale de la 1 ianuarie 2008. Unul dintre cei mai mari distribuitori de

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, şi distribuitorii de gaze au opinii diferite când vine vorba de preţul gazelor naturale de la 1 ianuarie 2008.

Unul dintre cei mai mari distribuitori de gaze din România, E.ON Gaz, spune că preţul gazelor pentru populaţie trebuie să crească cu circa 10% la 1 ianuarie 2008, ca urmare a scumpirii gazelor din import cu 20%.

Reprezentanţii companiei anunţă că, în cazul în care nu li se recunosc cheltuielile de achiziţie a gazelor, furnizarea către unii consumatori ar putea să fie redusă sau sistată, în plină iarnă. Aceştia estimează o majorare de aproximativ 30% pentru tot anul 2008.

De cealaltă parte, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a afirmat, vinerea trecută, că preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre la 1 ianuarie 2008. El a adăugat că majorarea medie pentru întregul an la gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei, estimată la 3,8% plus/minus un punct procentual.


"Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preţurilor (la energie electrică şi gaze, n.r.) să aibă un efect antiinflaţionist, iar alinierea preţurilor la gazele din producţia internă se va face în aşa manieră încât să nu atenteze la gradul de suportabilitate a populaţiei", a afirmat Vosganian.


Declaraţiile ministrului vin în contextul în care surse din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţie care stabileşte preţurile finale, au spus săptămâna trecută că gazele naturale s-ar putea scumpi cu cel puţin 10%, începând cu 1 ianuarie.


Procentul ia în calcul mai mulţi factori, precum majorarea preţului de achiziţie a gazelor din import cu circa 16%, până la un nivel de 365 dolari pe mia de metri cubi, dar şi a tarifelor de distribuţie, ţinând cont că la începutul anului viitor va fi eliminată reducerea de 15% a tarifului de distribuţie practicat de Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România, conform contractelor de privatizare a celor două companii. Acest lucru va duce la creşterea cu circa 3% a tarifului final pentru gaze, potrivit estimărilor ANRE.


Discuţiile nu au fost încă finalizate, o decizie urmând să fie luată joi, când se va întruni Comitetul de Reglementare, dar negocierile sunt dure, dat fiind că anul viitor este unul electoral. Astfel, este greu de spus cum vor fi împăcate interesele guvernanţilor cu cele ale distribuitorilor, trecuţi acum în proprietate privată.

Gaze din import mai scumpe cu 60%, în 2008

Reprezentanţii fostei Distrigaz Nord, controlată acum de grupul german E.ON, afirmă că, începând cu 1 ianuarie 2008, preţurile gazelor naturale de import vor creşte pentru România cu aproape 20%, iar până la sfârşitul anului 2008 se aşteaptă creşteri de aproximativ 60%, dacă preţul petrolului îşi menţine acelaşi nivel ridicat. Impactul asupra costului final este unul semnificativ, dat fiind că aprovizionarea cu gaze naturale a României în trimestrul viitor se va realiza în proporţie de circa 40% cu surse din import.

"Ca urmare a creşterii preţurilor gazelor naturale din import, preţul final al gazelor la consumatori va trebui să se majoreze cu circa 10% începând din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de aşteptat pentru întreg anul 2008", a declarat, într-un comunicat, Achim Saul, preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România.


Costul de achiziţie a gazelor reprezintă aproximativ 70% din preţul final, pe care consumatorul trebuie să îl plătească, diferenţa fiind dată de tarifele de distribuţie şi furnizare. Din preţul total, companiei E.ON Gaz România îi revin aproximativ 4% pentru serviciile de furnizare.

Din această marjă reglementată de profit, reprezentanţii distribuitorului spun că nu îşi permit să acopere creşterile de preţ de 10-30%. Dacă nu obţine majorarea necesară a preţului la consumatori, E.ON Gaz spune că este nevoită să sisteze importurile.


"Nimeni nu poate vinde gaze naturale la un preţ de vânzare inferior preţului de achiziţie al acestora. În consecinţă, este posibil ca furnizarea către unii consumatori să trebuiască să fie redusă sau sistată chiar şi în zile friguroase, din cauza faptului că nu vor fi cantităţi de gaze naturale suficiente pe piaţa românească", a afirmat Achim Saul.
E.ON Gaz România, fosta companie Distrigaz Nord, asigură gaze naturale pentru 1,3 milioane de clienţi din judeţele Mureş, Sibiu, Harghita, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Iaşi, Bacău, Neamţ, Botoşani, Suceava şi Vaslui.


Până la închiderea ediţiei, celălalt mare distribuitor, Distrigaz Sud nu şi-a precizat poziţia. Împreună, cele două companii asigură peste 95% din consumul de gaze reglementat.

Companii private versus politică socială

O situaţie similară, în care interesele statului se contraziceau cu cele ale companiilor private din domeniul gazelor naturale, s-a petrecut şi anul trecut.


Deşi ANRE stabilise că gazele livrate consumatorilor casnici nu se vor scumpi în ultimul trimestru, pe 11 noiembrie 2006, preţul acestora a crescut cu peste 8%. Majorarea a fost cauzată de faptul că Petrom, care asigură jumătate din producţia de gaze a ţării, a refuzat să vândă companiilor de distribuţie la preţul recomandat de Autoritate, de 330 lei/1.000 metri cubi, solicitând un preţ cu circa 20% mai mare. Petrom, controlată de grupul austriac OMV, îşi motivase solicitarea prin faptul că statul se angajase la un calendar de majorare a preţului gazelor din producţia internă până la nivelul importurilor.


Distribuitorii au refuzat însă acest cost, deoarece ANRE calculase tarifele pentru trimestrul al patrulea la un preţ al producţiei interne de 330 lei, astfel încât ar fi trebuit să suporte cheltuieli care nu le-ar fi fost acoperite decât peste câteva luni.


În aceste condiţii, distribuitorii nu au încheiat contracte de achiziţie a gazelor de la producători. Situaţia a explodat în luna noiembrie, când, pentru a rezolva situaţia, ANRE a aprobat majorarea preţului producţiei interne de la 330 lei la 397,5 lei pe mia de metri cubi, lucru care a dus la o majorare a preţului final cu peste 8%.

>> Preţul final al gazelor va trebui să se majoreze cu
circa 10% începând din luna ianuarie 2008. O majorare
de aproximativ 30% este de aşteptat pentru întreg anul 2008.
Achim Saul
preşedintele Consiliului de Administraţie
al E.ON Gaz România

>> Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preţurilor la energie electrică şi gaze să aibă un efect antiinflaţionist
Varujan Vosganian
ministrul economiei şi finanţelor

Preţul gazelor autohtone stagnează

La 1 ianuarie 2008, preţul gazelor din producţia internă nu va fi modificat, potrivit surselor ANRE, pentru a nu pune o presiune şi mai mare asupra consumatorilor.


Cu toate acestea, guvernanţii şi-au asumat public în faţa Comisiei Europene că până la finele anului viitor cele două preţuri vor fi echivalate. Lucru imposibil, dacă luăm în calcul că acum preţul producţiei interne este de 470 lei (196 dolari) pe mia de metri cubi, în timp ce importurile costă circa 754 lei (315 dolari). Dacă preţul acestora din urmă va ajunge la 365 dolari, la 1 ianuarie, diferenţa va creşte la circa 85%.

Deşi producţia internă asigură 70% din necesarul de consum, la 1 ianuarie 2007 preţul la gaze plătit de consumatorii casnici era pe locul 11 în rândul statelor europene, în funcţie de puterea de cumpărare, potrivit Eurostat. La consumul industrial, România ocupa un "fruntaş" loc cinci, după Slovacia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite