Război diplomatico-turistic între Sofia şi Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ţara vecină, Ministerul bulgar de Externe a făcut o recomandare similară cetăţenilor săi care intenţionează să viziteze România. Atenţie că în România se fură bagaje, bani şi

ţara vecină, Ministerul bulgar de Externe a făcut o recomandare similară cetăţenilor săi care intenţionează să viziteze România. Atenţie că în România se fură bagaje, bani şi documente personale, avertizează site-ul MAE de la Sofia.

Atenţie la falsul poliţist şi la vameşul corupt
Bulgarii trebuie să fie cu ochii în patru mai ales în zona gărilor, a supermarketurilor şi în mijloacele de transport în comun. "Sunt cazuri în care maşinile cu număr de înmatriculare străin sunt oprite de falşi poliţişti, care simulează pseudo-accidente de circulaţie ca să poată fura în acest timp banii şi paşapoartele din maşină", este avertizat bulgarul turist în România. Foarte des, cetăţenii bulgari trebuie să dea mită vameşilor români la trecerea graniţei. În principiu, avertizează MAE de la Sofia, este vorba de sute de euro, în funcţie de numărul de persoane şi de marca maşinii.

Risc de îmbolnăvire de meningită şi conjunctivită
România prezintă riscuri şi în ceea ce priveşte contaminarea cu meningită, conjunctivită şi hepatită. Bulgarul nu trebuie să ignore nici gripa aviară înregistrată chiar şi în fermele de păsări româneşti. El trebuie să fie pregătit şi pentru un eventual cutremur, pentru că România este situată într-o zonă seismică activă.

Invidie românească din cauza turismului bulgăresc
Asaltat de ziarişti, ministrul de externe bulgar, Ivailo Kalfin, a explicat că "a compara Sofia cu Teheranul este o exagerare" din partea României. Deşi Kalfin a declarat că nu crede că este vorba despre o conspiraţie românească şi că fiecare este liber să facă evaluări după propriile criterii, diplomaţii bulgari au declarat ziariştilor că totul este explicabil prin competiţia acerbă între România şi Bulgaria pentru atragerea turiştilor. "Noi am câştigat din turism în 2005 de patru ori mai mult decât România (un miliard de euro). Este vorba de condiţiile mai bune pe care le oferim la preţuri mai mici. Turiştii vin la noi. Înţelegeţi?", a declarat, pentru Adevărul, Stanimir Petkov, consilier la Ambasada Bulgariei la Bucureşti. "Noi nu facem sugestii românilor, ci doar prezentăm condiţiile din fiecare ţară, care pot afecta siguranţa deplasării", a replicat purtătorul de cuvânt al MAE român, Corina Vinţan. Ea a explicat că includerea Bulgariei şi a Iranului la secţiunea atenţionări şi marcajul cu galben semnalează modificările recente ale legislaţiei din cele două ţări.

Ambasada bulgară în SUA ne dă dreptate
Paradoxal, site-ul ambasadei bulgare la Washington face un profil Bulgariei asemănător celui făcut de MAE românesc. Pe lângă pericolul de a fi jefuit, site-ul descrie în detaliu uniforma poliţiştilor bulgari şi ilustrează avertismentul cu poza unui poliţist la Sofia, ca turistul american să nu aibă surprize.

"Reconciliere" la MAE de la Londra
Poate că Sofia şi Bucureştiul nu s-ar mai agita atât dacă ar citi sfaturile de călătorie ale MAE de la Londra. Britanicii primesc acelaşi avertisment pentru România ca pentru Bulgaria: atenţie la hoţii de buzunare şi la furtul maşinilor! Britanicul este avertizat asupra criminalităţii organizate şi a prostituţiei din Bulgaria, în timp ce în România ar trebui să se ferească de poliţiştii-şpăgari şi de "copiatorii" de carduri bancare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite