Război cu "Tweety"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

L-au identificat pe "Tweety", tânărul acuzat că ar fi lovit cu lanţul un cameraman, înainte de meciul Steaua - Dinamo. Ei, şi? Îngrijorarea îşi are loc de-abia de aici înainte.

L-au identificat pe "Tweety", tânărul acuzat că ar fi lovit cu lanţul un cameraman, înainte de meciul Steaua - Dinamo. Ei, şi? Îngrijorarea îşi are loc de-abia de aici înainte.

Violenţa vine din societate. Există violenţă în fotbalul din România în primul rând pentru că România însăşi este o ţară nebună. O ţară în care câştigă întotdeauna cei agresivi în limbaj şi gesturi. O ţară în care notorietatea şi extravaganţa ţin loc şi de competenţă, şi de bun-simţ. O ţară în care, orice ai face, nu te poţi compromite. Stadioanele doar găzduiesc violenţa, cu maximum de amabilitate. Îi oferă motivaţie şi câmp de manifestare, contribuie la minimizarea riscurilor. Organizat şi condus de astfel de oameni, fotbalul românesc este un magnet pentru scursurile societăţii. Atâta tot.

Îi dai unuia cu ceva în cap pe stradă? Înfunzi puşcăria. Scoţi vorbe deocheate în public? Comiţi acte de discriminare? Rişti să fii amendat. Loveşti un jucător sau un arbitru, din tribună, cu o piatră sau cu o petardă? Răcneşti măscări şi sloganuri rasiste, împreună cu alte câteva mii de indivizi? Nu rişti nimic - cel mult echipa organizatoare se alege cu suspendarea terenului. Este trimisă să joace la 150 de kilometri distanţă. Spectatorii civilizaţi sunt astfel pedepsiţi să rămână acasă. Cele câteva zeci - cel mult sute - de huligani vor merge oriunde ca să comită alte nelegiuiri.

Fotbalul românesc nu are soluţii împotriva violenţei din simplul motiv că şefii lui reprezintă şi cultivă ei înşişi violenţa. Ei sunt cei care l-au atras la stadion pe "Tweety" şi, în acelaşi timp, au alungat sute şi sute de mii de iubitori ai jocului, oneşti şi civilizaţi.

"Comportamentul anumitor jucători şi conducători face ruşine sportului nostru. Violenţa, invectivele şi insultele gratuite au devenit pâinea cotidiană a fotbalului. Aceste manifestări trebuie să înceteze", se spune în scrisoarea, trimisă recent de preşedintele UEFA, Michel Platini, federaţiilor naţionale.

Degeaba l-au identificat pe "Tweety". Sute şi mii de alţi "Tweety" se ridică chiar azi de după blocuri şi vor invada stadioanele, cât timp oameni ca Mitică Dragomir şi Mircea Sandu vor conduce fotbalul. Sau cât timp şefi de cluburi care au bătut suporteri mai sunt lăsaţi să activeze în această industrie.

Războiul cu "Tweety" trebuie să înceapă cu operaţiunea "Picioare curate", prin care mânuitorii de bani negri să fie băgaţi în puşcării. Şi să continue cu operaţiunea "Creiere limpezi", menită să-i scoată în afara fenomenului pe cei violenţi cu fapta sau cu vorba.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite