Război în Justiţie prin Poşta Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA arată pisica mai multor miniştri cu un dosar ţinut la sertar peste un an de zile. Începerea urmăririi penale ar putea duce la suspendarea din funcţie a semnatarilor unei hotărâri de

DNA arată pisica mai multor miniştri cu un dosar ţinut la sertar peste un an de zile. Începerea urmăririi penale ar putea duce la suspendarea din funcţie a semnatarilor unei hotărâri de guvern

Ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu nu a mai apucat ieri să savureze victoria semnării Tratatului de extrădare cu SUA, că s-a văzut nevoit să dea explicaţii într-un dosar în care ar putea face obiectul cercetărilor. DNA a precizat că are în lucru un dosar privind "Poşta Română" şi că face verificări cu privire la HG 377/2007, act normativ avizat de Tudor Chiuariu.

Dosarul este în faza actelor premergătoare, astfel că "sursele" invocate de preşedintele PIN Cozmin Guşă care dădeau ca sigură învinuirea lui Chiuariu în această cauză au fost catalogate de ministrul justiţiei doar "simple speculaţii".

Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), Cozmin Guşă, l-a acuzat, duminică, pe ministrul justiţiei Tudor Chiuariu că a girat o asociere ilegală, datată 1 august 2005, dintre Poşta Română şi un grup de interese din jurul democraţilor şi liberalilor, în spatele căruia s-ar afla Sorin Creţeanu, partener de afaceri cu primarul Capitalei Adriean Videanu şi cu Călin Popescu Tăriceanu.

Din acest motiv, potrivit unor "surse sigure" invocate de Guşă, Chiuariu ar fi intrat în atenţia procurorilor DNA, care ar fi deschis chiar un dosar penal. Declaraţiile lui Guşă au venit la o zi după ce un cotidian central dezvăluia că primul-ministru, dar şi miniştrii care şi-au pus parafa pe HG 377/2007, printre care şi Tudor Chiuariu, sunt în atenţia DNA. Trebuie spus că pentru cercetarea penală a unui ministru, DNA trebuie să ceară aviz de la Comisia Specială din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Ulterior, Administraţia Prezidenţială trimite Ministrului Justiţiei avizul, care, la rândul său, înştiinţează DNA. Dacă de la Cotroceni "se dă verde", ministrul în cauză poate fi suspendat de preşedintele Traian Băsescu, până la o decizie a anchetatorilor. În cazul în care timp de 45 de zile, procurorii nu se pronunţă, ministrul în cauză este schimbat, indiferent de decizia finală dată în anchetă. De altfel, există şi precedentul creat cu anchetarea fostului ministru al apărării Teodor Atanasiu, care în final a fost găsit nevinovat, însă a pierdut şi fotoliul ministerial.

Procurorii s-au autosesizat de la televizor

Ieri, DNA a venit cu precizări legate de un dosar înregistrat în urmă cu un an în care se efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de CN Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi.

Verificările începute de DNA în această cauză în septembrie 2006 au fost extinse în aprilie a.c, ca urmare a vizionării procurorilor anticorupţie a unei ştiri difuzate la The Money Channel în legătură cu asocierea Poştei cu două societăţi comerciale pe acţiuni.

Astfel, se verifică modul în care imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform H.G. 550/1996 şi H.G. 1034/2001, a fost constituit de către Poşta Română ca aport la capitalul social al unei firme private S.C. Imopost Developments S.A.

"Cercetările presupun, între altele, şi verificarea împrejurărilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare", mai precizează DNA. Dosarul este în lucru la procurorul-şef Doru Ţuluş, cel pe numele căruia ministrul justiţiei a cerut revocarea din funcţie la începutul lunii mai.

Reprezentanţii S.C. Imopost Developments S.A au precizat ieri că îl vor da în judecată pe Cozmin Guşă, pe motiv că le-ar fi prejudiciat imaginea.

MJ: Terenul nu este scos din proprietatea statului

Chiuariu susţine că avizarea hotărârii de guvern care a declanşat scandalul "s-a făcut cu respectarea prevederilor legale în baza documentaţiei înaintate de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. (...).

La acordarea avizului favorabil s-a avut în vedere certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria M12 nr. 0450 din 01.03.2002, prin care se atestă dreptul de proprietate al Companiei Naţionale "Poşta Română" SA asupra terenului".

Tudor Chiuariu a negat că, prin actul normativ avizat de Ministerul Justiţiei, terenul în cauză ar fi scos din proprietatea statului. Ministrul justiţiei a mai declarat că a avizat favorabil proiectul HG după ce a cerut o nouă opinie, din partea unui consilier ministerial, pe care însă nu l-a nominalizat.

Ministrul justiţiei - fără imixtiuni, dar cu presiuni asupra DNA

Scandalul dosarului în care ar fi vizat Chiuariu a izbucnit practic în aceeaşi zi în care CSM a făcut public raportul prin care a mediat cearta dintre ministrul justiţiei şi şeful DNA, Daniel Morar, care l-a acuzat pe ministrul de imixtiune în activitatea procurorilor anticorupţie. DNA a invocat "lipsa de comunicare cu Consiliul" şi a făcut publice rezultatele inspecţiei.

În scurt timp, ministrul Chiuariu a acuzat DNA că prezintă trunchiat datele inspecţiei judiciare a CSM, scoţând din context anumite chestiuni. DNA a transmis pasajul din raport potrivit căruia cererea lui Chiuariu de revocare din funcţie a procurorului-şef Doru Ţuluş ar fi fost "total disproporţionată în raport cu eficientizarea luptei anticorupţie".

Ulterior, Ministerul Justiţiei a adus şi completările "trunchiate de DNA", respectiv că acest aspect a fost "neîntemeiat, fiind eliminat din varianta aprobată a raportului inspecţiei judiciare". CSM şi-a însuşit raportul, însă a făcut o serie de amendamente.

Concluzia CSM este că ministrul justiţiei "nu a desfăşurat activităţi de natură să afecteze independenţa şi imparţialitatea procurorilor DNA". Consiliul consideră însă că Tudor Chiuariu - prin solicitările sale - ar fi creat o "anume presiune asupra conducerii administrative a DNA", dar care nu se regăseşte în conţinutul noţiunii de imixtiune în activitatea unui procuror învestit cu puterea de decizie în privinţa unor lucrări şi dosare penale determinate.

Reamintim că Tudor Chiuariu a avut public un schimb dur de replici cu Daniel Morar, după ce ministrul i-ar fi cerut şefului DNA să nu facă publice în perioada referendumului "dosare cu persoane importante". Trebuie precizat că cercetările procurorilor fac parte din partea nepublică a unui dosar.

Tratat de extrădare cu SUA

Războiul total din Justiţie s-a consumat în ziua în care România semna Tratatul de Extrădare cu SUA, precum şi Protocolul la Tratatul dintre SUA şi România privind asistenţa judiciară în materie penală, semnat la Washington la 26 mai 1999. Acest acord este o recunoaştere a SUA a progreselor făcute de România, în condiţiile în care Statele Unite sunt cunoscute pentru rezervele pe care le acorda colaborării între ţări.

Noul Tratat prevede extrădarea pentru orice faptă care întruneşte condiţiile privind durata minimă a pedepsei de cel puţin un an, precum şi extrădarea pentru infracţiuni săvârşite în afara teritoriului statului solicitant.

De asemenea, noua procedură de extrădare va elimina formalismul excesiv impus de convenţia în vigoare. De altfel, realizarea acestui acord cu SUA a reprezentat o prioritate pentru foştii miniştri ai justiţiei, în momentul învestirii în funcţie. Tratatul a fost semnat de ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, şi de ambasatorul SUA la Bucureşti, Nicholas F. Taubman.

SRI şi SIE şi-au dat avizul pentru licitaţie

Directorul general al Poştei Române, Dan Mihai Toader (foto), ne-a declarat ieri că DNA i-a solicitat, în acest an, la începutul lunii mai, mai multe documente privind modul în care s-a organizat licitaţia pentru imobilul din Calea Victoriei. "Am trimis toate documentele cerute: actul de proprietate, cele privind modul de organizare şi de desfăşurare al licitaţiei pentru asociere în vederea valorificării imobilului.

Mai mult, m-am dus la domnul Dorin Ţuluş cu două avize date de SRI şi SIE, care mi-au dat "OK"-ul pentru cei trei ofertanţi finali. Am cerut avizul serviciilor secrete pentru că era vorba de un activ important al statului. Bănuiesc că au verificat serviciile secrete structura acţionariatului, iar dacă era ceva în neregulă, acest aviz nu ar fi fost dat", ne-a spus Toader.

El ne-a mai arătat că a dat o declaraţie la DNA, în faţa lui Ţuluş, dar nu ştie în ce calitate a semnat-o, în care a explicat mai multe detalii tehnice şi procedura de licitaţie. "Din luna mai, nu am mai primit nicio veste de la DNA despre acest dosar", ne-a mărturisit Mihai Toader.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite