Râul Amaradia se curăţă cu găleata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1,5 tone de ţiţei au ajuns, duminică seara, în râul Amaradia din judeţul Gorj. Poluarea a fost provocată de o conductă a societăţii Petrom Service, care s-a spart în dreptul

Aproximativ 1,5 tone de ţiţei au ajuns, duminică seara, în râul Amaradia din judeţul Gorj. Poluarea a fost provocată de o conductă a societăţii Petrom Service, care s-a spart în dreptul localităţii Stoina. Garda de Mediu Gorj intenţioneasză să amendeze societatea, care riscă o sancţiune de până la un miliard de lei vechi.


Comisarii de la Garda de Mediu Gorj au început cercetările pentru a putea stabili cine este vinovat. Proprietarul terenului poluat cu ţiţei speră să fie despăgubit, pentru că terenul respectiv nu mai poate fi utilizat pentru agricultură.

Potrivit subprefectului Constantin Dumitrescu, conducta acestei societăţi s-a spart în dreptul localităţii Stoina, în satul Toaiaga, şi a poluat râul Amaradia pe o lungime de aproximativ cinci kilometri.
"S-a intervenit prompt, dar cu găleţile. Direcţia Apelor Jiu a monitorizat în permanenţă situaţia de la locul accidentului.

Din păcate, a fost poluată şi o suprafaţă de teren ce aparţine unor cetăţeni, iar oamenii sunt nemulţumiţi", a precizat el. Inginerul angajat al societăţii poluatoare nu a vrut să dea nicio declaraţie, doar a spus că situaţia va fi rezolvată cât se poate de repede.

Pomparea ţiţeiului a fost oprită

Comisarul-şef Ovidiu Liviu Ilie, de la Garda de Mediu Gorj, a declarat că după semnalarea accidentului a fost oprită pomparea ţiţeului prin conductă.

"Este vorba de conducta ce transportă ţiţei de la secţia Turburea la parcul Vârteju, iar spărtura a avut loc în satul Toiaga, din localitatea Stoina. Am făcut două baraje, în zona Creşeţ. Nu există pericolul ca pata să ajungă în Jiu. Au fost recuperaţi peste 800 de litri de produs petrolier", a explicat Ilie.

Mai mulţi săteni din localitatea Toiaga au venit pe câmpul poluat cu ţiţei şi au strâns în diverse recipiente produsul petrolier: "Avem nevoie de petrol ca să aprindem focul. Dacă tot s-a întâmplat nenorocirea, măcar să profităm şi noi", a spus o bătrână din satul Toiaga. (Mihaela Floroiu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite