Ratingul, udat cu lacrimi de telenovelă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2005 a fost anul inundaţiilor cu lacrimi stoarse de telenovele. Bilanţ: cinci producţii la trei televiziuni şi milioane de români, victime irecuperabile ale viiturilor de emoţii fabricate la

2005 a fost anul inundaţiilor cu lacrimi stoarse de telenovele. Bilanţ: cinci producţii la trei televiziuni şi milioane de români, victime irecuperabile ale viiturilor de emoţii fabricate la minut. Ştampilaţi cu brandul de "mari actori ai ţării", mulţi creatori de roluri memorabile şi-au călcat pe inimă, terfelindu-şi credibilitatea.
Oana Pellea, Florin Piersic, Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu-Matei, Alexandru Arşinel, Margareta Pogonat, Mihai Constantin au acceptat să mestece scenarii puerile pentru câteva sute de euro pe episod. S-au apărat prin ziare, spunând că se poate naşte calitate şi la foc automat, iar rolurile în lungmetraje au devenit o raritate. Hipnotizaţi de infuzia de lux afişat cu ostentaţie, la care nu au acces în viaţa reală, telespectatorii şi-au găsit remediul pentru serile anoste, iar televiziunile au vândut publicitate mai bine ca oricând, alimentându-şi bugetele pentru noi investiţii. Pentru fiecare episod filmat se cheltuiesc între 20.000 şi 30.000 de euro, iar actorii câştigă sume cuprinse între 150 şi 600 de euro.
"Numai iubirea" a cucerit România
"Numai iubirea". Un titlu fără verb, inexpresiv, un pariu riscant, asumat sub o ploaie torenţială de contestaţii ale criticilor de televiziune. Pe 2 octombrie 2004, tăvălugul telenovelelor româneşti îşi lua avânt, plecând să cucerească un segment de public preţios, neaprovizionat suficient cu producţii autohtone de gen. Potrivit datelor furnizate de compania Taylor Nelson Sofres - AGB International, "Numai iubirea", produsă de studiourile MediaPro Pictures şi difuzată pe postul Acasă, a înregistrat cu primul episod o medie de 7.5 puncte de audienţă (urmărit de 806.000 de telespectatori), iar ultimul episod a înregistrat audienţe record. Duminică, 26 iunie 2005, a fost ziua în care telespectatorii şi-au luat la revedere de la actorii preferaţi. La ora 21,15, populaţia de toate vârstele din mediul urban avea ochii lipiţi de sticla pe care trona sigla "Acasă", 1.555.000 de oameni lăsând ciorba la foc mic ca să prindă finalul.
"Lacrimi de iubire", pe primul loc în audienŢe
Şi s-a putut şi mai bine. Telespectatorii au urmărit cu sufletul la gură episodul-pilot al telenovelei "Lacrimi de iubire", tot Acasă. Pe segmentul de populaţie alcătuit din femei şi bărbaţi de toate vârstele, din mediul urban, Acasă a înregistrat, între orele 20.31 şi 22.09 un rating mediu de 11.2 puncte, iar la ora 22.00, nu mai puţin de 1.471.000 de persoane din mediul urban oftau în faţa ecranului. În medie, 980.000 de persoane se uită la fiecare episod din telenovela în care joacă Dan Bordeianu şi Adela Popescu.
"Păcatele Evei" - sexul Şi drogurile fac rating mic
Dacă "Lacrimi de iubire" are rezultate bune de audienţă, "Păcatele Evei" n-a reuşit să convingă mai deloc telespectatorii să-i acorde atenţie, doar 450.000 de români alegând să urmărească, în medie, serialul cu Alexandru Papadopol în dublu rol şi în care Oana Zăvoranu întruchipează o ziaristă de scandal. Iniţial difuzată în weekend, în prime-time, telenovela "Păcatele Evei" a fost mutată, în ultima instanţă, după "Lacrimi de iubire", fără însă ca ratingul să se modifice substanţial. Cum de Acasă a dat chix când deja avea experienţa producerii unei telenovele, rămâne un mare semn de întrebare...
"Secretul Mariei", succes după reŢetă argentiniană
De cealaltă parte a baricadei, Antena 1 a investit bani nenumăraţi - cam 1.600.000 dolari, într-o coproducţie cu Valeriu Lazarov, intitulată "Secretul Mariei" şi difuzată de marţi până joi, de la ora 22,00. "Secretul Mariei", bine ascuns de scenariştii argentinieni, a avut o evoluţie ascendentă şi se bucură de o audienţă remarcabilă, ţinând cont de ora de difuzare relativ târzie, 22,00.
Dacă "Lacrimi de iubire" a obţinut în sezonul de toamnă o cotă de piaţă de 18,7%, "Secretul Mariei" are 18,6%, în timp ce telenovela "Păcatele Evei" se poate "lăuda" doar cu 7,6%. Primul episod din "Secretul Mariei" a fost cel mai vizionat: o medie de 1.056.000 de telespectatori pe minut, adică 9,8% rating în mediul urban. În medie, 750.000 de persoane vor să afle, în fiecare episod, care este secretul Mariei.
"Cuscrele", ignorate în fiecare joi seara
La cuscrele Tamara Buciuceanu-Botez şi Draga Olteanu-Matei se uită, în medie, sub 200.000 de telespectatori la fiecare episod, care se difuzează în fiecare joi, la ora 20,00. Deşi are nume mari pe afiş şi ţinteşte un public eterogen, producţia de la Naţional TV nu s-a putut elibera de clişee. Publicul le-a dat o amendă cu dezinteres producătorilor, lucru care se vede negru pe alb în graficele de audienţă.
Toată lumea vrea să joace în telenovele
Din aceste filme siropoase, românii şi-au ales valorile. Pe lista de nominalizări la Gala "Zece pentru România", organizată de Realitatea TV, opt actori din zece joacă în aceste telenovele şi au ajuns să se bată pentru titlul "Actorul anului".
Dan Bordeianu, despre care nimeni nu ştia că joacă la Teatrul Nottara, şi Adela Popescu, o figură necunoscută, au ieşit din anonimat, iar acum, 17.000.000 de cetăţeni cred că îşi au locul lângă Maia Morgenstern, Florin Piersic, Draga Olteanu-Matei şi Tamara Buciuceanu-Botez. Alexandru Papadopol, care a ajuns să se lupte crâncen cu Mircea Radu pentru toate titlurile de "cel mai sexy", a uitat vremurile în care juca aproape pe gratis în "Marfa şi banii" şi s-a dedicat total rolurilor de rebel cuceritor. Actori ca Dinică, Moraru, Beligan nu sunt în top pentru că nu i-a văzut nimeni la tv.
Prin oraşele şi satele ţării, Papi e la fel de popular ca Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite