Ratingul de ţară al României, în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Coface susţin că moneda locală a devenit una dintre cele mai vulnerabile din regiune După ce anul trecut România a fost încadrată în clasa de risc A, ca urmare a

Specialiştii Coface susţin că moneda locală a devenit una dintre cele mai vulnerabile din regiune

După ce anul trecut România a fost încadrată în clasa de risc A, ca urmare a eforturilor şi rezultatelor economice, în acest an ratingul de ţară a fost reevaluat în scădere la A4 minus.

România a fost plasată sub supraveghere negativă de către compania de evaluare a managementului de risc Coface din octombrie 2007, principalele motive ale acestei decizii fiind evoluţia monedei locale, dar şi creşterea accelerată a datoriilor înregistrate de corporaţii.

Leul, monedă vulnerabilă

În opinia specialiştilor Coface, moneda românească a devenit una dintre cele mai vulnerabile monede dintre cele ale ţărilor în curs de dezvoltare. "Leul românesc se dovedeşte a fi într-o situaţie destul de riscantă comparativ cu celelalte ţări în curs de dezvoltare, ceea ce face ca economia să fie vulnerabilă în faţa unei crize de încredere în moneda naţională", a precizat Cristian Ionescu, Managing Director Coface România.

În opinia sa, România este puternic influenţată în special de criza financiară izbucnită în SUA în această vară, leul înregistrând o scădere semnificativă şi devenind cea mai vulnerabilă monedă dintre cele ale ţărilor în curs de dezvoltare. Vulnerabilitatea în faţa unei crize de încredere în moneda naţională este puternică, în special datorită dificultăţii menţinerii deficitului la nivelul actual, respectiv 14% din PIB.

În plus, creşterea datoriilor în valută din sectorul privat reprezintă un motiv de teamă în privinţa deteriorării comportamentelor de plată ale companiilor.

Astfel, se estimează că firmele vor cunoaşte o slăbire semnificativă în cazul scăderii rapide a monedei naţionale sau vor înregistra o scădere a activităţii economice. "Nu în cele din urmă, disputele la cel mai înalt nivel al statului, inclusiv al guvernării, au încetinit procesul de reformă. Economia românească actuală este vulnerabilă la condiţiile externe, iar în viitorul apropiat este posibilă apariţia unei crize a cursului de schimb", susţine Ionescu.

Obligaţiile de plată ale corporaţiilor, în pericol

În decembrie 2004, Ratingul de ţară acordat României a fost B, după care în iunie 2005 a fost apreciat la B+, în decembrie 2005 a trecut pragul la A4, unde a rămas până în octombrie 2007.

Ratingul A4 denotă un istoric al plăţilor mediocru, ce se poate înrăutăţi din cauza unui mediu economic şi politic ce se deteriorează, probabilitatea de neplată fiind încă admisibilă. Ratingul de ţară Coface este unul pe termen scurt, diferit de cel al altor agenţii.

El măsoară în ce măsură situaţia macroeconomică a unei ţări afectează comportamentul de plată al companiilor din ţara respectivă. Monitorizarea negativă a ratingului A4 pentru România exprimă îngrijorarea Coface faţă de posibila deteriorare a comportamentului de plată al companiilor româneşti, ce ar putea fi cauzată de o depreciere abruptă a leului românesc.

"În aceste condiţii, companiile româneşti s-ar confrunta cu dificultăţi majore în respectarea obligaţiilor lor de plată către partenerii externi, pe fondul creşterii datoriilor şi a creditului neguvernamental corporatist în valută", spune Ionescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite