Rata sinuciderilor este în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică ar putea genera noi creşteri ale ratei sinuciderilor. Doctor Hecser Laszlo, urmăreşte ştinţific un fenomen care-i înspăimântă pe oamenii obişnuiţi.

Şeful Institutului Medico-Legal Târgu Mureş, dr. Hecser Laszlo, realizează din 2002 singurul studiu prospectiv din ţară privind fenomenul suicidar, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Programul conţine un chestionar la care răspund aparţinătorii sau cei apropiaţi sinucigaşului, şi o listă de analize rezultate din examenul medico-legal, macroscopic, histologic şi toxicologic.
Doctorul Hecser Laszlo, a dezvăluit că, după ani de zile în care rata sinuciderilor a depăşit-o cu 20 la sută pe cea europeană, 2008 e primul în care trendul fenomenului e în scădere. Astfel, dacă media anuală, în judeţele cu populaţie preponderent maghiară este de 140 de cazuri, în 2008 s-au înregistrat circa 100 de sinucideri. „Probabil „boomul” economic, primul an de după aderare a României la Uniunea Europeană a declanşat un val de speranţă. Însă criza economică ce se instaurează ar putea să determine o reescaladare a fenomenului”, a arătat dr. Hecser.

Spânzurătoarea, cea mai frecventă metodă

Studiul acestuia relevă faptul că cea mai frecventă metodă aleasă de sinucigaşi în 2008 a fost spânzurarea, întâlnită în 91% din cazuri, urmată, în ordine, de intoxicaţie, precipitare, înec sau uz de armă albă. Ponderea cea mai mare în cazurile înregistrate o au bărbaţii: 80,5 la sută,  şi primează cei din segmentele sociale cu veniturile cele mai reduse. Însă, nici un politician ori om de afaceri nu apare în aceste statistici. De asemenea 40,9% din cazurile de sinucidere s-au înregistrat la persoane cu studii primare, iar aproape 50 la sută dintre sinucigaşi erau căsătoriţi.

Suntem peste media europeană

Dacă media în Europa este de 10 sinucigaşi la 1.000 de locuitori, în România sunt în jur de 16 cazuri, iar în zonele locuite de maghiari, aproape dublu. Mai exact, în ordine, judeţele menţionate, plus Satu Mare, se menţin în fruntea cazurilor de suicid, pentru dr Hecser existând o seamă de explicaţii, care ţin mai mult de alte ştiinţe analitice, anume psihologia, psihiatria, antropologia şi istoria. ”Nu e un argument faptul că maghiarii s-ar afla în minoritate în România, pentru că şi în Ungaria media sinucigaşilor e peste cea europeană. Ce pot să spun e că două treimi dintre sinucigaşii maghiari sunt de religii protestante şi neoprotestante, nu şi romano-catolice. Mulţi sunt alcoolici cronici, au probleme emoţionale, dar ei altfel erau sănătoşi, având situaţii sociale şi financiare stabile, peste medie. Oricum, doar 10% din cazuri sunt cu probleme psihice severe”, a mai arătat şeful IML Târgu Mureş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite