Rata daunei în asigurările agricole ar putea atinge 100% în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 9,4 milioane hectare de teren arabil, doar circa 1,3 miloane sunt asigurate Dacă până în 2005, rata daunei pentru asigurările agricole era de până la 60-70%, în prezent ea

Din 9,4 milioane hectare de teren arabil, doar circa 1,3 miloane sunt asigurate

Dacă până în 2005, rata daunei pentru asigurările agricole era de până la 60-70%, în prezent ea depăşeste 90%, conform specialiştilor în domeniu. În aceste condiţii, sunt doar 13 societăţi care încheie astfel de poliţe, iar lipsa specialiştilor în domeniu împiedică o penetrare mai mare a poliţelor în mediul rural.

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor agricole s-a ridicat, în anul agricol 2006-2007, la 53,7 milioane de lei. În acelaşi timp, până la 31 iulie, au fost plătite despăgubiri de 48,3 milioane de lei. Rezultă astfel o rată a daunei de 90%.

Această concluzie este confirmată şi de Maura Klassek, specialist în domeniu, fost preşedinte şi director general al primei companii dedicată exclusiv asigurărilor agricole - Agras, care apreciază că: "Rata daunei în asigurările agricole ar putea depăşi, în 2007, pragul de 100%, în contextul ploilor însoţite de grindină de la începutul lunii septembrie".

Statul a suportat 50% din prime în caz de riscuri catastrofale

Conform acesteia, "2007 este primul an în care rata daunei este foarte ridicată, în condiţiile în care, din 1993 şi până în prezent, România a înregistrat o rată medie a daunei care nu a depăşit 65%".

În condiţiile unei daunalităţi foare mari, nicio societate nu şi-ar permite să preia aceste riscuri cu o poliţă simplă de asigurare, decât prin practicarea unor prime exorbitante. De aceea, se aşteaptă ajutor din partea statului care a suportat până în prezent 50% din prima de asigurare în caz de riscuri catastrofale (secetă, inundaţii, uragane, îngheţ de iarnă).

Ministerul Agriculturii a trimis o circulară societăţilor prevenindu-le că pentru acest an nu va suporta poliţele pentru riscurile supuse de culturile de toamnă.

Momentan, instituţia cu pricina pune cap la cap experienţa altor ţări în domeniu, plus normele UE la care trebuie să ne aliniem şi urmează să elaboreze acte normative care să încurajeze încheierea de poliţe într-un procent mai mare. "Practica UE arată că statul ar trebui să ia măsuri de prevenire şi prevenţie în caz de calamităţi.

Toate legislaţiile din ţările UE au prevăzute în legislaţie aceste măsuri şi subvenţionează între 50-80% primele de asigurare, pentru a încuraja micii fermieri să îşi asigure culturile, animalele, gospodăriile. În unele cazuri, statul acordă direct ajutoare în caz de riscuri catastrofale", spune Klassek, care a participat la astfel de întruniri în cadrul Ministerului Agriculturii.

O altă sugestie de îmbunătăţire a acestui domeniu este de stabilire a unui tarif minim sub care să nu se încheie nicio poliţă de asigurare agricolă, pentru a avea siguranţa că tarifele respective pot acoperi daunele pe care le preiau asiguratorii. Ministerul Agriculturii ar trebui să se implice împreună cu asigurătorii în stabilirea unor condiţii echitabile a culturilor şi să stabilească tarife minimale care să reflecte corect riscurile.

Nu există specialişti în încheierea acestor poliţe

Încheierea unei poliţe agricole în condiţii de neprofesionalism este dificilă pentru societăţile care-şi propun să fie profitabile. Acestea nu pot fi încheiate precum cele auto, deoarece este nevoie de specialişti, de ingineri agronomi, care să evalueze culturile agricole, iar costurile unui asigurător sunt triple decât în cazul oricărei alte poliţe, pentru că deplasarea în teren de câteva ori este absolut necesară.

"Societăţile care practică asigurări agricole nu au mai mult de 6.000-7.000 de asiguraţi, în principal fermieri cu peste 100 de hectare, ponderea ţăranilor cu terenuri mai mici fiind nesemnificativă", explică Maura Klassek.

>> 2007 este primul an în care rata daunei este foarte ridicată, în condiţiile în care, din 1993 şi până în prezent, România a înregistrat o rată medie a daunei care nu a depăşit 65%
Maura Klassek, specialist în asigurări agricole

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite