Rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune a crescut la 9,17%, în luna iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune a ajuns la 9,17% (1.761,69 milioane de euro), în luna iunie, în ceea ce privește nivelul plăților intermediare de la CE, în timp ce nivelul declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisie este de 9,89% (1.900,51 milioane de euro).

În luna mai, nivelul plăților intermediare de la CE era de 8,78% (1.686,410 milioane de euro), iar cel al nivelul declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisie era de 9,43% (1.811,40 milioane de euro), transmite NewsIn.

Singurele progrese înregistrate față de luna mai sunt pe Programul Operațional Sectorial Transport, unde rata a ajuns la 6,39% (291,91 milioane de euro), față de 6,22% (283,84 milioane de euro), și la Programul Operațional Regional - 19,41% (723,32 milioane de euro) față de 17,61% (656,09 milioane de euro).

Pentru restul programelor, nivelul plăților intermediare de la Comisia Europeană a rămas același în iunie ca și în luna precedentă.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat, marți, că momentan România nu trimite la CE cereri de rambursare pentru patru programe operaționale, dar a precizat că nu este vorba de o suspendare sau întrerupere de fonduri structurale și de coeziune.

Leonard Orban a precizat că autorităţile responsabile cu fondurile UE și miniștrii de resort s-au întâlnit marți la guvern pentru a stabili "modalitatea în care vom pregăti misiunile de audit care urmează să se desfășoare în perioada 5-17 iulie pentru patru programe operaționale: Programul Operațional Regional, Programul Operațional de Mediu, Programul Operațional de Transport și cel de competitivitate. În luna decembrie 2011, plățile pe aceste programe au fost reluate în anumite condiții. Acele condiții se referă la îndeplinirea de către România până la sfârșitul lunii iunie a unor obiective și realizarea unor măsuri ce țin atât de organizarea internă a structurilor diferitelor Autorități de Management, cât și elemente ce țin de domeniul achizițiilor publice".

În cadrul misiunilor de audit se va face evaluarea măsurilor luate și modul în care partea română și-a îndeplinit angajamentele. După misiunile de audit, CE va lua o decizie referitor la ce se va ntâmpla în continuare cu cele patru programe operaționale. Reluarea trimiterii cererilor de rambursare ar putea avea loc în septembrie sau chiar mai devreme.

"Existau niște așa-numite corecții financiare corective și una din deciziile care urmează să fie luate va fi legată de ce se va întâmpla cu aceste corecții preventice: dacă ele vor fi înlăturate complet, sau doar parțial, și ce se va întâmpla în continuare. Așteptăm ca un rezultat clar din partea CE să apară în urmă săptămâni", a spus Orban, adăugând că în ceea ce privește fondurile structurale și de coeziune, "niciun program operațional nu este suspendat". "Dacă vor fi suspendări, asta e o decizie care se va lua în următoarele săptămâni", a precizat ministrul MAEur.

Leonard Orban a mai subliniat faptul că, potrivit înțelegerii cu CE, "începând cu 1 iulie nu mai trimitem cereri de rambursare către Comisia Europeană".

Aceeași situație se înregistrează și pe POSDRU, unde au fost deja misiuni de audit, iar Comisia urmează să anunțe un rezultat al acestor controale.

Leonard Orban a declarat că există "probleme serioase" pe POSDRU, pe majoritatea proiectelor verificate în cadrul misiunilor de audit ale CE.

Întrebat ce fel de probleme există, Orban a precizat că este vorba de "probleme de sistem, verificarea la fața locului a proiectelor nu prea a funcționat deloc bine, chestiuni legate de o anumită flexibilitate a procedurilor care a permis finanțarea unor proiecte care, în mod normal, n-ar fi trebuit niciodată finanțate, până la chestiuni legate de disfuncționalități de proiecte".

"A fost verificat un număr mare de proiecte și aproape pe fiecare proiect au fost identificate probleme. Probleme care nu au putut fi identificate de structurile care ar fi trebuit să le identifice. Sunt probleme serioase, e nevoie de modificări de substanță în ceea de privește modul de funcționare a POSDRU", a mai spus Orban.

Comisia Europeană a întrerupt, în luna februarie, plăţile pe POSDRU după ce Autoritatea română de audit a identificat, în Raportul anual de control 2011, unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al programului, deficienţe care nu au fost corectate. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

Executivul european a decis, în aprilie, reluarea plăților, cu aplicarea unei corecții de 10%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite