Râsul ne ajută să socializăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râsul nu este un răspuns intelectual la ceva distractiv, ci un instrument instinctiv de supravieţuire, tipic animalelor sociale. Serveşte la conservarea speciei, relatează "Corriere della

Râsul nu este un răspuns intelectual la ceva distractiv, ci un instrument instinctiv de supravieţuire, tipic animalelor sociale. Serveşte la conservarea speciei, relatează "Corriere della Sera". "Râde pentru a nu muri", ne îndeamnă autorii unui studiu realizat pe parcursul a 20 de ani, condus de Robert R. Provine, doctor în psihologie şi neurologie la Universitatea Maryland, SUA. Potrivit acestuia, "râsul este un act ancestral care ne ajută să supravieţuim".

De la Platon la Aristotel, de la Kant la Schopenhauer, de la Hobbes la Freud, oamenii de ştiinţă şi gânditorii de peste două mii de ani au încercat să înţeleagă această manifestare umană, naturală şi totuşi misterioasă. La începutul cercetării sale, Provine a reunit un grup de persoane în laboratorul său hightech din Maryland. Toate persoanele chemate au trebuit să vizioneze ore în şir programul comic "Saturday Night Live", considerat cel mai amuzant program de televiziune din SUA. Cercetătorul a analizat scenele care au produs râsul, ajungând la concluzia că 90% din râsete au fost provocate de fraze banale, ceea ce atestă că "râsul e un proces involuntar care exprimă pacifismul".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite