Rascoala la Tractorul pentru neplata salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de muncitori de la Tractorul Brasov au protestat, ieri, in curtea uzinei, pentru ca aproape jumatate din ei nu si-au luat salariile de doua saptamani. Oamenii sunt nemul-tumiti ca

Peste 1.000 de muncitori de la Tractorul Brasov au protestat, ieri, in curtea uzinei, pentru ca aproape jumatate din ei nu si-au luat salariile de doua saptamani.
Oamenii sunt nemul-tumiti ca soarta lor este incerta de cativa ani, iar de fiecare data cand se pune problema privatizarii singurul lucru sigur este disponibilizarea a catorva sute de oameni. Supararea muncitorilor a rabufnit cand a aparut prefectul Aurelian Danu, intampinat cu huiduieli si urarea ,Sa traiti bine!", urmata de unii cu o injuratura strivita printre dinti: ,P... mamii voastre!". Liderul sindicalistilor de la Tractorul, Gheorghe Apostu, ne-a declarat ca muncitorii nu au nimic impotriva privatizarii societatii, dar aceasta sa nu fie un bluf ca in cazul altor societati. Angajatii erau nelinistiti si pentru ca uzina urma sa fie deconectata de la reteaua de curent electric la ora 14, ceea ce insemna inchiderea activitatii societatii. Totodata, s-a primit ultimatum si pentru plata facturii de gaz. Situatia s-a detensionat dupa-amiaza, cand prefectul a reusit sa amane debransarea de la reteaua electrica si s-a reusit strangerea sumelor necesare platii salariilor. In plus, reprezentantul guvernului a promis ca va intermedia si o intalnire cu primul-ministru pentru inceputul saptamanii viitoare.
Sub presiunea sindicala, Mahindra ar putea da bir cu fugitii de la Tractorul
Surse apropiate echipei de negociatori din AVAS ne-au declarat ca protestele salariatilor nu vor grabi rezolvarea situatiei de la Tractorul. Aceasta cu atat mai mult cu cat firma indiana Mahindra mai are cateva aspecte nerezolvate inca in favoarea ei. ,Sub presiunea sindicala nu se pot lua decizii pana seara. Dimpotriva, Mahindra ar putea da bir cu fugitii", declarau sursele. Conform acestora, Tractorul Brasov, ca si Laminorul Braila sunt ultimii mastodonti din economia romaneasca greu de privatizat. ,In negocierile cu Mahindra mai sunt cateva puncte asupra carora cele doua parti nu au cazut de acord. Unele conditii ale firmei indiene le putem accepta, altele nu. In plus, o mare problema o reprezinta si ajutoarele de stat, care nu se pot da ori de cate ori autoritatile sunt amenintate cu strada", sustin aceleasi surse. Contactata pentru a ne confirma finalizarea negocierilor cu Mahindra, Giliola Ciorteanu, presedintele interimar al AVAS, ne-a declarat: ,Miscarile de strada nu fac bine Uzinei Tractorul. Si cand vrei sa cumperi o casa, daca te grabeste vanzatorul, devii nehotarat si suspicios. Iar din punct de vedere juridic, in momentul in care un oficial spune ca suntem in negocieri, nimeni nu-ti poate garanta si termenul final".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite