Raportul-rechizitoriu despre „fratricidul din 13-15 iunie 1990"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce l-a făcut public on-line, Asociaţia „21 Decembrie" i-a trimis un exemplar din „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990" preşedintelui Traian Băsescu.

„RAPORTUL-RECHIZITORIU despre FRATRICIDUL din 13-15 iunie 1990" a fost elaborat de Asociaţia „21 Decembrie 1989" în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (ICCMER).

Mai citeşte şi:

Părintele neştiut al „Solidarităţii“

„Acest raport se situează în prelungirea logică şi firească a documentului pe baza căruia preşedintele Traian Basescu a condamnat regimul comunist din România drept ilegitim şi criminal. Cu minuţioasă pasiune, îmbinând obiectivitatea cu o atitudine critică în raport cu samavolniciile, abuzurile, uzurpările, imposturile specifice regimului de restauraţie de FSN şi simbolizat de Ion Iliescu, acest Raport deschide, o sper din suflet, acea dezbatere naţională fără de care ramânem blocaţi în derizoriul mlastinos al minciunii" - a declarat profesorul Vladimir Tismăneanu, preşedintele comitelui ştiinţific al ICCMER.

Coordonatorii raportului-rechizitoriu au fost Sorin Ilieşiu, membru de onoare al Asociatiei „21 Decembrie 1989" şi Alin Rus, antropolog, membru de onoare al Asociatiei „21 Decembrie 1989".

Raportul-rechizitoriu este elaborat pe baza documentelor din „Dosarul Mineriadei"

Peste 80.000 de pagini de documente din dosarul 75/P/1998 stau la baza acestui raport-rechizitoriu. Copia integrală a acestui Dosar a fost obţinută prin dispoziţia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Punerea la dispoziţie a acestei copii a fost tergiversată un an şi jumătate de autorităţile române. Din cauza refuzului acestora de a pune în aplicare dispozitia CEDO, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, a recurs, în 2010, la un protest extrem - 78 de zile de grevă a foamei.

Raportul-rechizitoriu aduce noi probe despre victimele Mineriadei. Citeşte aici întreg rechizitoriu!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite