Raportul din aprilie 2006 va contine decizia politica a UE privitoare la Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- La Reuniunea diplomatiei romanesti, ati anuntat ca in luna septembrie va incepe evaluarea corpului diplomatic. Exista masuri de retorsiune pentru diplomatii care nu indeplinesc standardele de

- La Reuniunea diplomatiei romanesti, ati anuntat ca in luna septembrie va incepe evaluarea corpului diplomatic. Exista masuri de retorsiune pentru diplomatii care nu indeplinesc standardele de performanta?
- Ceea ce incercam sa facem, cu atat mai mult cu cat reorientam activitatea diplomatica, ce nu se mai dirijeaza dupa indicatii vagi, ci va fi calata pe proiecte concrete, este sa transformam indeplinirea obiectivelor in criterii de apreciere a activitatii diplomatilor.
In ceea ce priveste activitatea corpului consular, pretentiile noastre la comportamentul adecvat, respect si operativitate sunt criterii de evaluare a activitatii profesionale. Este prima oara cand un ministru nu numai ca se implica in activitatea corpului consular, dar si stabileste, in mod indirect, liniile de conduita. Daca obiectivul se numeste ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, atunci asteptam ca ambasadorul sa ajunga la rezultatul dorit.
- In Vest prevaleaza diplomatii de scoala noua, iar spatiul estic este dominat de cadre formate in timpul regimului comunist. Este o necesitate politica sau un paliativ dictat de resursele umane limitate aflate la dispozitie?
- Mai curand este vorba despre a doua ipoteza. Avem un deficit de cunoastere a limbilor straine, mai cu seama a acelora de circulatie internationala limitata. Avem un deficit ingrijorator de vorbitori de limba rusa si de limbi neoslave.
Din pacate, limba rusa este cantonata la nivelul unei grupe de varsta inaintate. Exista o cvasitotalitate de vorbitori de limba engleza si un numar de vorbitori de limba franceza care scade.
Externele nu-si permit, cel putin deocamdata, sa aiba o baterie de traducatori de limbi tertiare. Nu exista intentia de a debalansa reprezentarea diplomatica a Romaniei.
- Apropiatul raport de tara pare a fi o modalitate eleganta de a amana decizia finala privind aderarea Romaniei la UE. Sunteti de acord cu aceasta interpretare?
- Comisia Europeana procedeaza cu tact. Acesta este primul raport de evaluare care tine cont de rezultatele inregistrate de administratie pentru o perioada de opt luni si este cumva firesc sa se astepte rezultatul si celui de-al doilea raport de evaluare, pentru a cimenta o opinie referitoare la oportunitatea sau, dimpotriva, inoportunitatea aderarii Romaniei in 2007. Acel raport din aprilie va contine concluzia politica.
Mai bine zis, recomandarea politica, recomandare de care Comisia trebuie sa tina cont si care se va reflecta bineinteles in atentia Parlamentului European asupra procesului de integrare, asupra detaliilor privind integrarea Romaniei si Bulgariei.
Nu vad in asta decat o elementara precautie a politicii europene care nu se grabeste, firesc, sa dea recomandari inainte de a fi dispus o perioada de timp revelatoare pentru progresele sau, dimpotriva, pentru esecurile celor doua.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite