Raportul Rehn: În România, nimeni nu e mai presus de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

european pentru extindere, Olli Rehn."România a făcut progrese în lupta împotriva corupţiei. În acest scop au fost înfiinţate structuri solide şi stabile şi au fost lansate investigaţii în

european pentru extindere, Olli Rehn.
"România a făcut progrese în lupta împotriva corupţiei. În acest scop au fost înfiinţate structuri solide şi stabile şi au fost lansate investigaţii în cazurile de corupţie la nivel înalt. Acest lucru este foarte important. Transmite un semnal societăţii că, pentru prima dată în istoria acestei ţări, nimeni nu este deasupra legii", a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, în faţa Comisiei de politică externă a PE. Oficialul european a ţinut să introducă şi câteva nuanţe, arătând că instrumentarea unor cazuri de înaltă corupţie constituie "semnale preliminare", iar tendinţa trebuie confirmată şi dovedită. "România are nevoie acum să arate rezultate tangibile ale investigaţiilor, cu rezultate concrete, cum ar fi puneri sub acuzaţie, condamnări şi sentinţe", a conchis acesta.

RomÂnia stă mai bine ca Bulgaria
Olli Rehn a apreciat că ambele ţări "îndeplinesc criteriul politic de mai mulţi ani" şi că, "de asemenea, sunt pe cale de a îndeplini complet şi criteriul economic, şi criteriul acquisului comunitar". Evaluarea comisarului Rehn a constituit, de fapt, o avanpremieră la rapoartele de ţară ale Comisiei Europene. Evaluarea prezintă situaţia din România ca fiind mai bună decât cea din Bulgaria. Primul punct analizat a fost acela al reformei în justiţie, despre care acesta a declarat că s-au făcut progrese. Comisarul Rehn a pledat pentru necesitatea continuării reformelor în structura şi funcţionarea administraţiei publice. Potrivit lui Rehn, "traficul de fiinţe umane rămâne încă o problemă pentru România". Oficialul comunitar a recomandat alocarea de fonduri pentru integrarea minorităţii rrome şi accelerarea eforturilor pentru integrarea minorităţilor, în general. Olli Rehn şi-a încheiat expunerea afirmând că data aderării poate fi 2007, pentru ambele ţări, dar că este necesară finalizarea şi implementarea reformelor mai ales în ceea ce priveşte sistemul juridic şi lupta împotriva corupţiei.
Ungurii s-au plâns de legea minorităţilor
"Europarlamentarii unguri Gyorgy Schopflin şi Kinga Gal s-au plâns comisarului Olli Rehn pe tema legii minorităţilor şi a învăţământului în limba maghiară, reproşându-i că
Raportul este diferit faţă de ce ştiu ei că ar exista în România
", ne-a declarat Jean Marinescu, şeful delegaţiei observatorilor români ai Partidului Democrat la PE şi observator în Comisia de afaceri externe. Marinescu ne-a dezvăluit că Rehn le-a răspuns europarlamentarilor că "legea minorităţilor este promovată de guvern şi că este deja amendată cu recomandările Comisiei de la Veneţia, şi nu trebuie să cerem mai mult decât există în statele membre în privinţa minorităţilor". Pierre Moscovici a intervenit şi el, spunând că "nicio ţară nu a fost pregătită total la momentul aderării, iar în privinţa minorităţilor sunt ţări vechi care nu îndeplinesc nici acum toate criteriile", oferind ca exemplu Franţa. Euroobservatorul român a calificat pre-raportul lui Rehn drept "o evaluare cinstită şi corectă".

Anca Boagiu cere stabilitate politică
"România are nevoie de stabilitate politică mai mult decât oricând şi sper ca raţiunea să primeze", ne-a declarat ministrul integrării, Anca Boagiu, care a remarcat în ultimul timp, pe scena noastră politică, "unele voci nesăbuite care fac declaraţii necugetate". Ea speră că aceştia vor pune în cele din urmă interesul naţional înaintea celui personal. Ministrul integrării spune că mesajul comisarul pentru extindere, Olli Rehn, este că "România se află pe ultima sută de metri în cursa integrării şi trebuie să continue eforturile în acelaşi ritm, aderarea la 1 ianuarie 2007 depinzând doar de noi". Boagiu a subliniat că există o probabilitate foarte redusă de activare a clauzei de amânare, "doar în caz de forţă majoră" şi s-a declarat optimistă în ceea ce priveşte evitarea activării unor clauze tehnice de salvgardare, în toamnă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite