Raportul PNA a ajuns la "Diverse"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprosuri voalate, glume subtile, mesaje de sustinere si promisiuni de independenta totala. Acesta este "tabloul" primei sedinte CSM prezidata, ieri, de presedintele Romaniei, Traian Basescu, chiar in

Reprosuri voalate, glume subtile, mesaje de sustinere si promisiuni de independenta totala. Acesta este "tabloul" primei sedinte CSM prezidata, ieri, de presedintele Romaniei, Traian Basescu, chiar in ziua in care tara noastra primea avizul pentru aderarea la UE. Sedinta, care a durat 3 ore, s-a tinut cu usile inchise, ca urmare a votului unanim dat de plenul Consiliului. Explicatia secretizarii discutiilor a fost simpla: sala e mica, iar ziaristii nu ar fi avut loc. Traian Basescu a incercat, mai in gluma, mai in serios, sa afle de ce prezentarea Raportului PNA era trecuta pe ordinea de zi la capitolul "Diverse". "Sunteti ca politicienii, treceti la diverse ce e mai important", a spus presedintele tarii. Cu ziaristii nu a vorbit. A iesit rapid de la sedinta CSM si a fost taios cand s-a trezit cu toate camerele de luat vederi in fata: "Nu am nimic de declarat". Presedintele CSM, Dan Lupascu, s-a dovedit a fi mai comunicativ si si-a luat "povara" de a da declaratii.
Atmosfera destinsa in spatele usilor inchise
"De ce a venit presedintele Romaniei astazi la sedinta CSM? Pentru ca daca ar fi venit ieri sau maine nu era programata sedinta", a vorbit socratic Dan Lupascu. De altfel, se pare ca nici in spatele usilor inchise, atmosfera nu a fost prea tensionata. Pentru ca un barbat statea in picioare langa usa, Dan Lupascu a intrebat daca face parte din CSM. Era insa din garda de corp a procurorului general al PNA, Ioan Amarie. "Il pazeste pe domnul Amarie de domnul Basescu sau invers?" - a venit intrebarea, care a starnit zambetul tuturor celor prezenti la sedinta.
Presedintele Romaniei spune ca procurorii ii indeamna pe acuzati sa nu vina la audieri
Basescu a avut un mesaj clar pentru toti magistratii: sa-si faca datoria, iar Raportul PNA a fost considerat pozitiv, avand in vedere cadrul legislativ actual. Presedintele a pus accent pe o eficienta mai mare, fapt pentru care a subliniat necesitatea restrangerii activitatii PNA si axarea ei numai pe marea coruptie. Totodata, Basescu a cerut o mai mare ofensiva a procurorilor in lupta cu coruptia, promitandu-le toata sustinerea. Saptamana viitoare, CSM va discuta, tot in prezenta presedintelui Romaniei, strategia concreta de lupta impotriva coruptiei, moment in care vor fi stabilite si sarcinile fiecarui magistrat, nu numai ale institutiilor in sine. Tot ieri s-a cerut o mai buna colaborare a structurilor care au ca scop prevenirea si combaterea coruptiei, propunandu-se si modificarea Codului de Procedura Penala. "Transferarea unui dosar de evaziune fiscala de la Parchetul General la PNA, pentru ca ancheta a indicat si savarsirea unor fapte de coruptie, nu trebuie sa mai existe. Cercetarile trebuie finalizate de procurorul care le-a inceput", a subliniat Lupascu. Un alt subiect discutat a fost lipsa de personal de la PNA, lucru subliniat si de Ioan Amarie, care a precizat ca numai la Structura Centrala a institutiei pe care o coordoneaza are un deficit de 20 de procurori, media de dosare per anchetator ajungand la 40. In plus, mult reclamatele fapte de coruptie se dovedesc ...de nedovedit. La telefonul anticoruptie de la PNA - din peste 1.300 de apeluri, doar cateva au putut duce la inceperea unui dosar penal. S-a cerut insa, in mod expres, ca procurorii sa "iasa in strada" , nu sa astepte cazuri in birou. Basescu a mai spus ca este nevoie de o mai buna selectie a procurorilor PNA, pentru ca unii anchetatori ii informeaza pe acuzati cand sa nu vina la audieri, ca sa nu fie arestati.
PNA vrea instante specializate
PNA a propus in sedinta infiintarea de instante specializate de crima organizata si coruptie, dar si cercetarea, de catre procurorii anticoruptie, a tuturor fraudelor privind fonduri europene comise in Romania, nu numai cele care depasesc 100.000 de euro. De asemenea, Parchetul National Anticoruptie a mai propus CSM sa analizeze un proiect de act normativ care sa reglementeze conditiile prin care anumite conflicte de interese sa fie considerate infractiuni. Potrivit raportului, PNA a recuperat prejudicii totalizand 50 de milioane de euro, produse in dosarele penale, suma de patru ori mai mare decat bugetul care a fost alocat institutiei in 2004, reiese din raport. Peste 500 de miliarde de lei au ajuns la bugetul de stat doar in urma solutionarii dosarelor instrumentate de procurorii Sectiei a II-a PNA, in conditiile in care bugetul intregului Parchet a fost de 512 miliarde de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite