Raportul "Aviara", atacat din toate părţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

29.000 pui de curcă, însă acesta a răspuns că… se pricepe numai la pui de găină!? Apoi, Patiprod a luat legătură cu specialişti de la Agricola Internaţional Bacău, care ar fi

29.000 pui de curcă, însă acesta a răspuns că… se pricepe numai la pui de găină!? Apoi, Patiprod a luat legătură cu specialişti de la Agricola Internaţional Bacău, care ar fi recomandat "să scape cât mai repede de pui". Păsările au fost îngropate în apropierea fermei. SRI arată că virusul ar putea fi şi de la importul de păsări vii din Olanda de către Complexul de creştere a păsărilor din Sântimbru, Alba. SRI acuză că apariţia focarelor secundare se datorează disfuncţiilor în activitatea organismelor cu atribuţii în materie.

Parchetul şi Poliţia infirmă teza importului
Ipoteza introducerii virusului gripei aviare prin importul de păsări din Ungaria şi Slovenia, lansată de SRI, este infirmată atât de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, procurorul Carmen Reit, cât şi de şeful IJP Braşov, comisarul şef Constantin Arişanu. Reprezentanţii celor două instituţiii spun că nu au obţinut informaţii pe parcursul cercetărilor care să acrediteze faptul că infectarea cu virusul H5 s-ar fi realizat din importurile de păsări. "Deşi avem o relaţie bună de colaborare cu SRI pe toate cazurile, de la IJP nu s-au transmis indicii către SRI potrivit cărora importurile de carne ar fi la baza infectării cu virusul gripei aviare", a precizat Arişanu. şi specialiştii DSV au contestat ideea "importării" virusului deoarece, spun ei, epidemia ar fi trebuit să se declanşeze mult mai rapid. Mai mult, şeful interimar al DSV Braşov, dr. Dorin Enache, spune că părerile provin din ţările ce aparţin Comunităţii Europene, iar dacă ar fi existat focare de gripă aviară, acestea ar fi fost anunţate. Referitor la nota SRI, Enache nu crede că medicul Iuliu Pop din Codlea şi-ar fi declinat competenţa pentru verificarea puilor de curcă, pe motiv că el s-ar pricepe doar la pui de găină. "Cei de la ferme veneau cu păsările la analiză, de fiecare dată când existau probleme. Este posibil să ne fi ocolit nu întâmplător, dacă au consultat specialiştii de la Agricola Internaţional Bacău, cum spune în raportul SRI".

Exportatorii dezmint
Directorul autorităţii ungare pentru sănătate animală a dezminţit acuzaţiile potrivit cărora virusul gripei aviare de pe teritoriul României ar fi fost răspândit din Ungaria sau Slovacia. Miklos Suth a spus că virusul H5N1 nu a fost prezent în Ungaria în afara crescătoriilor unde a fost instituită carantina anterior. El a adăugat că Ungaria nu a primit nicio comunicare oficială din partea autorităţii sanitar-veterinare române în legătură cu aceste acuzaţii. Şi medicul veterinar şef din Slovacia a negat că ţara sa ar fi exportat în România păsări infectate cu virusul H5N1.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite